Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Pas op met medicatie tijdens chemotherapie’

Bijna de helft van de kankerpatiënten slikt, zonder het te weten, medicijnen die nadelig kunnen zijn voor hun kankerbehandeling.
‘Pas op met medicatie tijdens chemotherapie’

Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC, het academisch ziekenhuis van Rotterdam, dat dit weekend wordt gepresenteerd op een internationaal congres voor oncologen. De medicijnen kunnen de werking van de anti-kankergeneesmiddelen verminderen of de bijwerkingen ervan verergeren.

Andere medicijnen
Veel kankerpatiënten krijgen naast de medicatie van hun oncoloog ook nog andere medicijnen. Dat zijn medicijnen die bijvoorbeeld door een andere specialist of de huisarts worden voorgeschreven.

Wisselwerking
Roelof van Leeuwen, ziekenhuisapotheker en onderzoeker van het Erasmus MC: ‘Het gaat onder andere om slaapmiddelen, maagzuurremmers, antidepressiva en bloedverdunners. Die kunnen een wisselwerking hebben met de anti-kankermiddelen, maar ook met de ondersteunende medicatie zoals medicijnen die misselijkheid tegengaan.’

Toxisch
Bijwerkingen kunnen variëren van totaal ongevaarlijk tot ernstig. In ernstige gevallen kan mogelijk een reactie ontstaan waardoor het anti-kankergeneesmiddel zó toxisch wordt dat de patiënt er zelfs aan kan overlijden.

Gekoppeld
De onderzoekers pleiten voor een landelijk elektronisch patiëntendossier waarin voorschrijvers kunnen zien welke medicijnen nog meer gebruikt worden door kankerpatiënten. Nu is het nog zo dat veel ziekenhuizen werken met verschillende voorschrijf-systemen.

Erasmus MC
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Nieuw congres! Nursing Experience
Tijdens de NursingExperience ben je in één dag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en thema’s binnen de zorg. Een totaal nieuwe zorgervaring voor verpleegkundige professionals die meer uit het vak willen halen! Meer info & aanmelden.

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Kom naar de Oncologiedagen
Kom 26, 27 en/of 28 november naar de Oncologiedagen voor verpleegkundigen in de Reehorst te Ede. Schrijf je alvast in!

3 REACTIES

  1. Het actueel houden van het medicatieoverzicht is een zaak van alle zorgverleners én van de patiënt. Het advies van KNMP en NVZA aan oncologen is om een patiënt die een chemokuur krijgt te vragen om het medicatieoverzicht op te vragen bij de eigen apotheek. Indien in het ziekenhuis wijzigingen worden doorgevoerd in het medicijngebruik van de patiënt, is het zaak dit weer door te geven aan de eigen apotheker van de patiënt. Dat kan door de patiënt een bijgewerkt medicatieoverzicht mee te geven.

  2. Lees alle reacties
  3. Een betrouwbaar systeem om patiëntgegevens veilig uit te wisselen is er helaas nog niet. Juist met het oog daarop hebben apothekers in 2011 een uniform medicatieoverzicht ontwikkeld. Apothekers kunnen dat uitprinten en op papier meegeven aan patiënten die naar het ziekenhuis moeten gaan voor een dagbehandeling.

  4. Oproep KNMP en NVZA: gebruik het landelijk beschikbare medicatieoverzicht
    Onderzoekers van het Erasmus MC vragen terecht aandacht voor de grote risico’s die kankerpatiënten lopen wanneer hun zorgverleners niet op de hoogte zijn van het medicijngebruik van deze kwetsbare patiënten. Daardoor kan het gebeuren dat de patiënten een riskante mix van medicijnen gebruiken. De berichtgeving is voor de KNMP en NVZA aanleiding om een herhaalde oproep te doen aan zorgverleners en patiënten om actief gebruik te maken van het landelijk beschikbare medicatieoverzicht. Hier staat informatie over het huidige medicatiegebruik van de patiënt, de gestopte medicatie en eventuele allergieën en contra-indicaties. Deze informatie is als noodzakelijk bestempeld in de richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens door 21 zorgkoepels, NPCF, VWS, IGZ en ZN.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.