Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Preventieve isolatie bij MRSA niet langer nodig’

Het beleid om MRSA te voorkomen kan beter én voordeliger. Patiënten met een verhoogd risico hoeven niet meer uit voorzorg te worden geïsoleerd, afdelingen hoeven niet meer uit voorzorg te worden gesloten.
‘Preventieve isolatie bij MRSA niet langer nodig’

Dit concludeert internist-infectioloog Marjan Wassenberg in haar proefschrift waarop ze volgende week aan de Universiteit van Utrecht promoveert.

Sneltesten
‘Door het gebruik van sneltesten daalt het aantal dagen dat patiënten moesten worden geïsoleerd fors’, vertelt internist-infectioloog Marjan Wassenberg afgelopen zaterdag in de Volkskrant. Het UMC Utrecht werk sinds 2006 met sneltesten voor de MRSA-bacterie. De zogeheten pcr-test, waarmee het dna van de bacterie wordt bekeken, biedt binnen een paar uur duidelijkheid. De choromogene media geeft binnen 24 uur uitslag.

Geen isolatie uit voorzorg
In haar onderzoek concludeert Wassenberg dat patiënten met een verhoogd risico niet meer uit voorzorg geïsoleerd hoeven te worden. Nu worden deze patiënten meteen bij binnenkomst geïsoleerd verpleegd. Dit wordt opgeheven als uit onderzoek, waarbij de uitslag drie tot vijf op zich laat wachten, blijkt dat de patiënt geen drager is. Wassenbeg stelt dat alleen de patiënten bij wie sneldiagnostiek aantoont dat ze MRSA-drager zijn, moeten worden geïsoleerd. Volgens de onderzoeker is het niet gevaarlijk om risicopatiënten te midden van anderen op een testuitslag te laten wachten. ‘De kans op verspreiding is zeer klein’, zegt zij.

Risicogroepen MRSA
De oorspronkelijke risicogroep voor MRSA bestaat uit patiënten die zijn behandeld in een buitenlands ziekenhuis. Vier jaar geleden is besloten dat ook mensen die contact hebben met varkens en kalveren bij een ziekenhuisopname worden geïsoleerd en getest. Uit het onderzoek van Wassenberg blijkt dat slechts 1,6 procent van alle patiënten die werden behandeld in een buitenlands ziekenhuis MRSA-drager is.

Aanpassing MRSA-richtlijn
Een landelijke werkgroep buigt zich momenteel over aanpassing van de MRSA-richtlijn. Nederland voert als een van de weinige landen ter wereld een zeer strikt beleid door patiënten die de maanden voor opname in het buitenland zijn behandeld te isoleren en te testen. Daardoor is het aantal patiënten met MRSA in Nederlandse ziekenhuizen zeer laag ten opzichte van het buitenland. De resistente bacterie, die ernstige infecties kan veroorzaken, wordt jaarlijks bij zo’n drieduizend patiënten vastgesteld.

Lees meer over de ziekenhuisbacterie in het dossier MRSA.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.