Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Arbeidsinspectie pakt agressie strenger aan

De arbeidsinspectie gaat de komende jaren strenger controleren of zorginstellingen voldoendemaatregelen treffen tegen agressie en geweld op de werkvloer.
Arbeidsinspectie pakt agressie strenger aan

In de afgelopen maanden waren er verschillende malen incidenten van agressie te betreuren. Vorige week nog werd in Breda een man aangehouden omdat hij ambulanceverpleegkundigen met de dood bedreigde. ‘Het risico op agressie en geweld lijkt blijkbaar bij het werken in de zorg en welzijn te horen,’ zegt de Arbeidsinspectie. ‘Maar het accepteren van agressie en geweld is dat echter niet!’

Maatregelen tegen agressie
Daarom gaat de Arbeidsinpectie dit jaar nog gaat de Arbeidsinspectie controleren bij de thuiszorg, crisisdiensten en verslavingszorg, de jeugdzorg, de asielzoekerscentra en de huisartsenposten. In 2011 zijn de overige sectoren in zorg en welzijn aan de beurt. Wat de Arbeidsinspectie exact van de zorginstellingen verwacht, staat beschreven in het inspectieprogramma, net als veel goede oplossingen. Wordt er bijvoorbeeld voldoende voorlichting en eventueel training gegeven over agressie en geweld?;
Zijn er protocollen voor werkzaamheden met agressie- en geweldsrisico’s?; En is er een procedure voor melding en registratie van incidenten? ‘Waar het om gaat is dat de instelling er actief mee aan de slag gaat en dat medewerkers niet langer onnodig aan agressie en geweld worden blootgesteld,’ aldus de Arbeidsinspectie.

Arbeidsinspectie
Door: redactie Nursing

Abonneren
In Nursing maart verscheen een artikel over aangifte doen van agressie. Waar moet je op letten? Meer weten? Abonneer je op Nursing!

7 REACTIES

 1. Agressie hoort niet. Ik ben recent zelf opgenomen geweest in het ziekenhuis en ik had mezelf als verpleegkundige voorgenomen een voorbeeldige patient te zijn. Hemels! Wat een ellende! Verpleegkundige die voor je denken, die boos op mij werden, die mij (expres) lieten wachten omdat iedereen om de beurt moest. Ik ben er ernstig van geschrokken en ik begrijp een stuk beter waar de agressie vandaan komt. Onmacht, onbegrip en angst. Verpleegkundige, ga eens na hoe je zelf de patient benaderd. Ben je voor hem aan het denken of denk je met de patient mee? Probeer zonder je eigen mening de patient tegemoet te treden, luister naar de patient zonder een oordeel en bedenk samen een oplossing zonder de oplossing die je zelf heb bedacht, met hoeveel goede wil dan ook, door de strot van je patient te duwen. Als je je patient zijn eigen beschikking geeft wordt de patient ook minder agressief. De verpleegkundige die mij verpleegde kon ik wel achter het behang plakken. Brrrr!

 2. Lees alle reacties
 3. Tsja, het blijft een fors probleem, die toenemende agressie. Ergens in de maatschappij gaat iets mis waardoor juist de hulpverleners de pineut zijn terwijl zij een helpende hand willen bieden. Meer trainingen om ermee om te gaan is een beetje de omgekeerde wereld, maar ik vind initiatieven op dit front goed. Onze kwetsbare positie en het probleem worden wel gezien! Het snelrecht en harde straffen zijn vanuit de politiek al goede ingrepen.
  De reactie van Xantippe begrijp ik niet helemaal in deze context, dat gaat over ontevredenheid naar je teamleider toe. Misschien eigen baas worden als je niet onder een leidinggevende wilt werken, of een kleiner aantal Fte’s gaan werken als je op veel dagen ‘niet kan’? De ziektewet ingaan lijkt me alles behalve een oplossing, sterkte met de kwestie!

 4. Mijn reactie is meer; wat te doen
  aan de dominantie van teamleider ZELF ??
  DIE bepaalt hoe en wanneer jij MOET werken
  zonder rekening te houden met je privé-
  problemen en structuur die gezin hard nodig heeft.
  Is DAT dan niet vorm van pesten; dit juist ontregelen
  omdat het rooster het vereist en ik zelf WIL
  werken ? Niks WILLEN maar..MOETEN..huur gaat niet vanzelf..hoe meer ik hierover strijd of commentaar geef des te meer gaat ZIJ inroosteren op precies de dagen die ik echt niet kan..kan alleen nog optie
  burn-out bedenken dus langdurig ziektewet in..
  Is dat dan wat die teamleider wil ?
  Gedemotiveerd personeel en weglopende collega’s ??

 5. Er is veel agressie op de werkvloer, zeker bij de doelgroep waarmee ik werk. Dubbele diagnose clienten.
  Sommige zitten op de wip, wel of geen forensische zorg / toekomst… er is te weinig aandacht voor en het kan veel schade aan iemand toebrengen, en dan niet alleen non-verbale agressie.

 6. Agressie en geweldrisico’s, altijd een lastig item. Helemaal uitbannen lijkt wel een utopie. Maar wat wordt er gedaan aan agressie van het ene personeelslid naar de ander. Zelf ben ik ruim 1 jaar de dupe geweest van verbale agressie van een collega. Daar hoor je niets over, terwijl het zeker voorkomt op te werkvloer. Melden bij de leidinggevende, laat me niet lachen, geloof me er wordt niets mee gedaan. En doe je het wel, dan wordt het alleen maar erger. Ik kan er een boek over vol schrijven. Leerlingen hebben er vaak nog meer mee te maken dan andere gediplomeerde. Hoe lang blijven wij nog toestaan dat er personeelsleden in zo’n sfeer moeten werken. Ik weet uit eigen ervaring dat het je knettergek kan maken en dat je zelmoordneigingen krijgt. Mijn voorstel is laten we de agressie van beide kanten aanpakken en ook eens kijken naar de werkvloer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.