Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ariane Schluter: ‘Ik voelde de verantwoordelijkheid om Lucia recht te doen’

Zondag was de feestelijke première al en vanaf donderdag kan ook het grote publiek de film 'Lucia de B.' op het witte doek bewonderen. Actrice Ariane Schluter kroop in de huid van Lucia en Nursing sprak haar over deze spraakmakende rol.
Ariane Schluter: ‘Ik voelde de verantwoordelijkheid om Lucia recht te doen’

Donderdag draait de film in de bioscopen. Spannend?

‘Ja, ik vind het heel spannend, maar ben niet nerveuzer dan met andere films. Ik ben heel benieuwd hoe de film ontvangen gaat worden. Ik heb al een aantal mensen gesproken die de film gezien hebben, waaronder Lucia zelf. Ze is er heel blij mee. Het gevoel van de film is ook haar gevoel, zegt ze.’

Vanaf aanstaande donderdag draait ‘ie in de bioscoop: de speelfilm over Lucia de Berk. Bekend Nederland mocht gisteren alvast een kijkje nemen. Bekijk de fotogalerij>>>

Hoe bereid je je voor op zo’n bijzondere rol? Is dat anders dan met ‘normale’ rollen, waarbij je een fictief personage speelt?

‘Ik heb me heel erg in Lucia verdiept, in wat zij heeft meegemaakt en hoe het moet zijn om in zo’n nachtmerrie terecht te komen. Alles wat ik over haar kon vinden heb ik bestudeerd, ik heb eindeloos filmpjes over haar gekeken en het boek gelezen. Verder heb ik goed naar haar stem en Haagse accent geluisterd en naar haar manier van spreken en bewegen gekeken. Het ging niet om een look a like, je wilt toch de binnenkant van iemand spelen. En mijn personage is er één van vlees en bloed. Ik voelde de verantwoordelijkheid om Lucia recht te doen. Ook heb ik veel scholing gekregen, bijvoorbeeld een les over hoe je een kindje reanimeert. Ik wist totaal niet hoe dat ging met tellen en dat je zachtjes op het hartje moest drukken, omdat anders het borstbeen breekt.’

Heb je met Lucia gesproken om je voor te bereiden op de rol?

‘Ja, ik heb Lucia van te voren een paar keer ontmoet. Ze heeft me een aantal dingen verteld over hoe ze het ervaren heeft. Bijvoorbeeld dat ze door de gevangenis liep met haar rug recht, enorm trots. Dat riep tegelijk ook op dat mensen dachten: heeft ze iets te verbergen? Tijdens de opnames heb ik niet met Lucia gesproken, omdat ík dan tijdelijk Lucia was. Dan is het absurd als de werkelijkheid ineens komt binnenlopen. Ik zou me belachelijk voelen, omdat de werkelijkheid altijd wint.’

In wat voor opzicht is deze rol anders dan andere filmrollen die je hebt  gespeeld? Is het moeilijker omdat het een waargebeurd verhaal is?

‘Het is wel moeilijk, omdat je soms dingen naar je hand moet zetten en vereenvoudigen. Zo zit er een fictief personage in de film en hebben we klokkenluider Metta de Noo eruit gelaten. Je moet soms de waarheid verdichten om hetzelfde effect te bereiken. Het is een enorme uitdaging geweest om zo dicht mogelijk bij de waarheid te komen en tegelijk het gevoel goed over te brengen bij het publiek. Het was een hele gave uitdaging, maar ook raar omdat het zo’n tragedie is. Het is bijzonder dat het op het snijvlak zit: je kent de werkelijkheid, maar tegelijk moet het ook gaan over een vrouw als jij en ik. Wat Lucia is overkomen kan iedereen gebeuren.’

De zaak Lucia de B. van begin tot einde

Bekijk hier een overzicht van de zaak Lucia de B.>>>

Wat vond je het moeilijkste aan de rol van Lucia?

‘De grootste uitdaging was om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen en het zo geloofwaardig mogelijk te doen. Dit komt vooral terug in de beelden die we kennen uit de media, met haar vrijspraak in hoger beroep.’

Wat intrigeert je zo aan deze zaak?

‘Die tunnelvisie waar we ons allemaal schuldig aan maken, ikzelf ook. Lucia was wel onschuldig, maar dat onderbuik gevoel en de vooroordelen zorgen ervoor dat je blik zó kan vertroebelen. Pas na het waanzinnig ontlastende bewijs drong tot me door: ze heeft het gewoon niet gedaan! Je zoekt bewijzen bij de blik die je al hebt. Die beeldvorming om haar heen, hoe ze in de media is afgeschilderd, waardoor alles een bewijs was voor haar schuld. Heel belangrijk is dat je goed kritisch blijft, ook als je denkt dat je de waarheid weet.’

Heeft het spelen van deze rol ook je beeld over verpleegkundigen veranderd?

‘Ik had niet zozeer een bepaald beeld. Wel dacht ik altijd dat de beroepsgroep doordrongen is van kwetsbaarheid, met onwaarschijnlijke verantwoordelijkheden. Wat Lucia is overkomen is een heel specifiek iets, maar het heeft mijn respect voor verpleegkundigen doen toenemen.’

Trailer film Lucia de B. online

Bekijk hier de trailer van de film >>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.