Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arrestant vaker chronisch ziek

Arrestanten in de politiecel hebben ruim anderhalf keer zo vaak een chronische ziekte als de algemene bevolking. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de GGD-Amsterdam en het NIVEL in het Journal of Forensic and Legal Medicine.

Arestanten blijken vaker chronische longziekten en gewrichtsklachten, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten te hebben dan de algemene bevolking. Forensisch artsen die medische zorg in de cel verlenen zien ook vaker andere lichamelijke aandoeningen dan huisartsen. Ze verlenen de meeste zorg vanwege diabetes mellitus, verhoogde bloeddruk, astma, scheur- en snijwonden, pijn en zwangerschap. Daarbij zien ze ook arrestanten met ernstige gezondheidsproblemen die snel een medische behandeling nodig hebben. Van de consulten in de politiecel leidde 1 procent tot onmiddellijke verwijzing naar een ziekenhuis.
 
Niet naar de huisarts
Arrestanten in politiecellen hebben niet alleen meer en andere ziektes dan de algemene bevolking, ze verschillen ook in hun zorggebruik. In het jaar voor arrestatie bezoeken ze minder vaak een huisarts, 28 procent heeft zelfs geen huisarts.

 

Onderzoek

Voor het onderzoek is de informatie over 3232 arrestanten afgezet tegen gegevens uit de huisartspraktijken van het Landelijke Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH). Daarnaast zijn interviews afgenomen bij 264 arrestanten in politiecellen in Amsterdam.

 

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.