Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen behandelen nog steeds te lang door

Eenderde van alle patiënten in de laatste weken van het leven krijgt volgens Australische onderzoekers ten onrechte een medische behandeling.
ANP-1000_1018217.jpg

Dat meldt De Volkskrant vandaag. Eenderde van alle patiënten in de laatste levensfase krijgt overbodige medische behandelingen zoals een opname op de intensive care, chemotherapie in de laatste weken van het leven of een reanimatie. Dat schrijven de onderzoekers van de University of New South Wales in het vakblad International Journal for Quality in Health Care. Ze laten ook weten dat het niet eenvoudig is om een definitie op te stellen voor ‘zinloos behandelen’. Voor hun onderzoek bekeken ze 38 internationale studies die tussen 1995 en 2015 zijn gedaan in tien landen in Amerika, Azië, Europa en Australië zelf. Een van de studies werd in Nederland gedaan. In totaal zijn de gegevens van 1,2 miljoen patiënten bekeken.

Meer lezen over Palliatieve zorg? 
Ga naar het dossier Palliatieve zorg>>>

Verpleegkundige: ‘Arts behandelt te lang door’

Dat verpleegkundigen vinden dat er te lang wordt doorbehandeld, bleek al uit een poll uit 2012. Maar liefst 91 procent van de ruim vierhonderd stemmers antwoordde toen ‘ja’ op de vraag of er te lang wordt doorbehandeld door de arts. De redactie van Nursing.nl plaatste de poll op de website naar aanleiding van een enquête van Medisch Contact en artsenorganisatie KNMG. Daaruit bleek dat meer dan zestig procent van de artsen vindt dat er in de laatste levensfase langer wordt doorbehandeld dan wenselijk (palliatieve behandelingen niet meegerekend). 

Gerelateerd:
> Blog Paul: ‘Niet alles wat kan, moet’ (2015)
‘Verpleegkundige moet stem laten horen in laatste levensfase patiënt’
Blog Hugo: ‘Te lang doorbehandelen’ (2012)
> Blog Sandra: ‘Stoppen met behandelen‘ (2013)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.