Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Artsen niet geïnteresseerd in decubitus’

Artsen zijn nauwelijks geïnteresseerd in doorligwonden bij bedlegerige patiënten. Hierdoor ontbreekt het aan goed onderzoek naar het ontstaan van decubitus.
'Artsen niet geïnteresseerd in decubitus'

Dit blijkt uit het promotieonderzoek van dermatoloog Ronald Houwing dat hij uitvoerde aan het UMC Utrecht.

Onderzoek
Volgens Houwing zijn artsen niet geïnteresseerd in decubitus en laten ze het over aan verpleegkundigen. Doorligwonden zijn in kosten de vierde ziekte, meent de dermatoloog, ondanks dat houden wereldwijd nog geen tien groepen wetenschappers zich ermee bezig. ‘De overheid vindt dat er wat moet gebeuren, maar heeft er veel te weinig geld voor over’, zegt Houwing. Hij hoopt dat toekomstig onderzoek risicopatiënten op kan sporen. ‘We moeten uitzoeken welke patiënten het wel en niet krijgen. Met die kennis kunnen we gericht preventieve maatregelen inzetten, want het is veel te duur om alle risicopatiënten preventief te behandelen’, zegt Houwing.

Vochtletsel
Verder zegt Houwing in zijn proefschrift dat vochtletsel een oppervlakkige vorm van decubitus is. Hij gaat daarmee in tegen de adviezen van de Europese decubitus-adviesgroep EPUAP . Deze vindt dat vochtletsel een aparte, minder ernstige aandoening is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.