Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Schrijf ouderen in zware beroepen niet af’

Een etiket voor wat nou wel en wat geen zwaar beroep is, is onjuist in de discussie rondom de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat zegt Prof. dr. Klinkhamer in dagblad Trouw.
‘Schrijf ouderen in zware beroepen niet af’

‘Leeftijd is geen transparant, voorspelbaar en planbaar criterium om afspraken over te maken. Sommige 65-plussers zijn vol energie terwijl menig veertiger er uit ziet als een bejaarde.’ Een uniforme etikettering van zwaar werk en leeftijd waarop het werk moet worden beëindigd, noemt Klinkhamer dan ook onjuist. ‘Niet iedereen wil zijn baan beëindigen, van baan veranderen of teruggaan in salaris, omdat zijn beroep aan de vergadertafel als zwaar is gekwalificeerd en men vindt dat hij maar moet stoppen.’

Wat is een zwaar beroep
Onlangs gaf het kabinet aan dat de AOW-leeftijd zal worden verhoogd van 65 naar 67 jaar. Daarbij zou rekening worden gehouden met mensen met de zogenaamde zware beroepen. Klinkhamer vraagt zich af wat nu precies een zwaar beroep is. ‘Wat de een zwaar werk vindt, vindt de ander licht. Ieder mens is anders.’ Hij verwijst daarbij naar onderzoeken die uitwezen de meeste werknemers tot op hoge leeftijd goed in staat zijn aan het arbeidsproces deel te nemen.

Verpleegkundige geen zwaar beroep
Vorige maand bleek dat als het aan staatssecretaris Klijnsma ligt, alleen zij die lichamelijk zwaar werk doen na dertig arbeidsjaren verplicht worden omgeschoold, of een lichtere functie krijgen van zijn werkgever. Voor personeel met een zware psychische belasting, zoals verpleegkundigen, geldt dit niet, aldus staatssecretaris Klijnsma eind december. In het Volkskrant interview stelde Klijnsma dat het ophoudt als je versleten bent, maar: ‘Wie overspannen is, kan genezen. Dat is vaak een kwestie van voldoende rust en aandacht voor de omstandigheden thuis en op het werk.’ Volgens CDA-minister Donner van Sociale Zaken is weer aan het werk gaan na een burn-out ‘vaak juist een wezenlijk deel van het herstel.’

Prof. Dr. Kees Klinkhamer is voorzitter van de Medische Adviescommissie bij MedicalWork, het netwerk van (pre)gepensioneerde medisch specialisten.

Trouw
Door: redactie Nursing

‘Alleen fysiek werk telt als zwaar beroep’
Verpleegkundige wil niet werken tot 67
‘Laat verpleegkundige niet doorwerken tot 67’

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.