Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Asielzoekers wellicht opgevangen in verzorgingshuizen

Zorginstellingen onderzoeken of het mogelijk is asielzoekers met een verblijfsvergunning te huisvesten in verzorgingshuizen met lege seniorenkamers.
Asielzoekers wellicht opgevangen in verzorgingshuizen

Dat meldt Dagblad van het Noorden. Verzorgingshuizen in heel Nederland kampen met leegstand, waardoor ze inkomsten missen. Aedes-Actiz kenniscentrum wonen-zorg vraagt zorginstellingen per enquête of zij ruimte hebben om asielzoekers met verblijfsvergunning onder te brengen. ‘Deze vergunninghouders hebben recht op een eigen woning, maar wachten vaak in een asielzoekerscentrum omdat die woning nog niet beschikbaar is. Een plek in een verzorgingshuis kan dan een uitkomst zijn. Een handjevol zorgorganisaties oriënteert zich nu. Dat kan wellicht honderd plekken opleveren’, vertelt Bernadet Naber van ActiZ in het dagblad.

Mengen ouderen en vluchtelingen

In het dagblad komen twee zorginstellingen aan het woord. De instellingen denken vooral dat er ruimte is op locaties waar geen ouderen meer gehuisvest zijn. Zonnehuisgroep Noord, met verzorgingshuizen in de provincie Groningen, spreekt al langere tijd over vluchtelingenopvang. ‘Maar alleen in centra die op termijn compleet leeg komen te staan’, zegt woordvoerder Bertil Droste. ‘Eerst ging de belangstelling van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers vooral uit naar plekken waar minstens vijfhonderd mensen terechtkunnen. Nu komen er zoveel vluchtelingen dat elk bed is meegenomen.’ Miranda Bakker van Zorggroep Tangenborgh in Emmen ziet eveneens weinig in de combinatie. Volgens haar is het lastig ouderen en vluchtelingen te mengen. ‘Het gaat om twee kwetsbare groepen.’

Wat vind jij: zouden de lege kamers in zorginstellingen aan asielzoekers gegeven moeten worden? Reageer hier >>

1 REACTIE

  1. Gelukkig is er in de instelling waar ik werk geen leegstand, maar zelfs sprake van een flinke wachtlijst. Zolang het een leegstaande locatie betreft is dit een prima oplossing voor dit probleem, maar het samenvoegen van inderdaad 2 kwetsbare groepen een zeer slecht idee! Bovendien voorzie ik de komende jaren weer een kentering in de ouderenzorg, waardoor er voor de kwetsbare groep ouderen opnieuw veel vraag zal zijn naar een plekje in een zorginstelling. Naast het "vluchtelingenprobleem" krijgen we in rap tempo ook te maken met het "kwetsbare ouderenprobleem"! Een scenario wat zich nu al aan het voltrekken is!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.