Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Spreek verpleegkundige aan op handen wassen’

Patiëntenorganisatie NPCF vindt dat ziekenhuizen patiënten voldoende moeten voorlichten over de aanwezigheid van gevaarlijke bacteriën of virussen. De organisatie vindt ook dat de patiënt zelf actief kan bijdragen aan de veiligheid, door bijvoorbeeld verpleegkundigen aan te spreken op hygiënemaatregelen.
‘Spreek verpleegkundige aan op handen wassen’

‘Het is in het belang van de veiligheid van patiënten dat alle benodigde hygiënemaatregelen getroffen worden’, schrijft de NPCF. ‘Patiënten kunnen actief bijdragen aan die veiligheid. Zo kunnen zij erop letten of verpleegkundigen hun handen wassen of in het bijzijn van de patiënt schone handschoenen aantrekken. Als dit niet het geval is moeten patiënten de verpleegkundigen daar actief op aanspreken.’

Maatregelen
De NPCF is ook van mening dat ziekenhuizen patiënten bijtijds moeten informeren als er sprake is van een virus dat rondwaart. Patiënten moeten weten wat de gevaren zijn en welke maatregelen het ziekenhuis neemt om besmetting te voorkomen. ‘Zodat ze goed geïnformeerd kunnen kiezen in welk ziekenhuis ze behandeld willen worden’, aldus de patiëntenorganisatie.

Infectie
De NPCF reageert met haar uitspraken op het verhaal van de tweejarige Jip van den Enden uit Utrecht. Hij raakte zwaar gehandicapt nadat hij als baby was geïnfecteerd door het Rotavirus in het Diakonessenhuis in Utrecht.

NPCF
Door: redactie Nursing

10 REACTIES

 1. Ik denk dat het ook erg nuttig is om de ARTSEN aan te spreken op hun handhygiëne. In mijn ervaring zijn verpleegkundigen hier veel bewuster mee bezig. Maar voordat een patiënt een arts kritisch toespreekt moet er wel heel wat gebeuren. Wie kent niet het gemopper tegen de verpleging over een arts die aan afspraak niet nakomt, en als de arts dan verschijnt zegt de patiënt niks of is het “oh, geeft niks, hoor”. Als je in het ziekenhuis ligt ben je wel wijzer dan je hulpverleners tegen de haren instrijken, vooral als je bang bent of pijn hebt. Dit geldt het meest voor de artsen, maar vlak ook de macht van de pleeg niet uit. Wees eerlijk: wie kan er meteen professioneel en zonder irritatie of aangevallen voelen reageren wanneer een patiënt of bezoek kritiek uit? Het kan vaak beter, en als je het niet kan uitleggen had je dus beter moeten weten. Of je bent niet goed op de hoogte en dan is dat het probleem. En denk eens aan die scharen van ons …..

 2. Lees alle reacties
 3. Overigens: Net een grieperige verkoudheid doorgemaakt. Hoe gaan jullie daar mee om? Na twee dagen met een mondkap zwetend, snotterend en hoestend rondgelopen te hebben meldde ik me met tegenzin/weesrtand/schroom ziek. Je weet dat je al eerder aan het strooien bent en dat je eigenlijk eerder thuis moet gaan zitten maar tsja..je team laat je in de steek…de gezondheidszorg is al zo duur…vervanging moeilijk te krijgen..vaag en onterecht schuldgevoel zorgt er voor dat we lsnger doorpruttelen dan eigenlijk verantwoordelijk is. Niet gezond voor de patient en niet gezond voor je zelf…..herkenbaar??

 4. Werkzaam op kinder- en neonatologieafdelingen. Ik heb de ervaring dat het personeel erg goed op de handenhygiene let. Ouders en bezoek moeten we echter keer op keer vertellen dat de sieraden af moeten en de handen moeten wassen. Vaak wordt er dan alsnog met onbegrip en schouderophalend gereageerd. Dom? Arrogant? Misschien tijd voor een landelijke campagne?

 5. Tja, natuurlijk is het goed dat patiënten ook zelf goed in de gaten houden dat zij goed worden verzorgd. Maar eigenlijk is het van de gekke dat dit moet. Want wat nu met patiënten die niet in staat zijn om voor zichzelf op te komen?
  Laten wij als verpleegkundigen gewoon onze verantwoordelijkheid nemen en de juiste hygiëne maatregelen in acht nemen.

 6. En hoe zit het met handhygiene patient? Als we de patient vragen om de VPK in de gaten te houden, dan moet de patient ook eerst eens beginnen… Hoe vaak begeleid je iemand van toilet en bied je aan handen te wassen en willen ze niet, of is het eventjes de vingerstoppen onder de kraan etc. Zo verspreiden zich kiemen ook behoorlijk door de kamer.
  Dus vóór patienten voorgelicht worden over handhygiene VPK, graag eerst een campagne over handhygiene patient (thuissituatie is zeker anders dan ZKH, maar toch). Een campagne handhygiene patient heeft zeker ook een positief effect op hygiene VPK: Dan staat er niet alleen een postoel naast het ziekenhuisbed met toiletpapier, maar ook met afdoende washandjes en wordt er voor het eten een doekje voor handhygiene meegeleverd met het etensblad o.d. Ik vindt het iedere keer weer verbazingwekkend, dat immobiele patienten verbaasd zijn, als ik ’s avonds nog eens handen wassen aanbied. Ik ben kennelijk een uitzondering. Voor de rest moeten ze het met één keer in de ochtend doen en was het dat tot de volgende dag.

 7. Ik denk dat je als verpleegkundige een paar keer een patient gehad hebt die je erop wijst om handen te wassen dat je er vanzelf beter aan gaat denken. Het wordt nogal eens vergeten. Ik heb bij een broodjeszaak eens iemand gevraagd om aub de handen te wassen nadat ze niesde en mijn broodje klaar wilde gaan maken. Ze was er ook niet blij mee, en eigenlijk is het precies hetzelfde. Te gek ja dat het nodig is.

 8. Ik ben werkzaam in de thuiszorg, en heb een flesje handenalcohol bij me. Simpelweg omdat het bij sommige mensen beter is NIET je handen te wassen en af te drogen aan soms te vieze handdoeken. Dus nee, die cliënten zien mij niet mijn handen wassen. Het is mijn eigen taak dit te doen, of er een alternatief voor te bedenken. Als ik hier op aan gesproken word prima, dan leg ik het uit. Maar ik zit er niet op te wachten dat ze op alles commentaar gaan hebben. Bij steeds meer mensen is het wel in orde hoor, bij de intake vragen we om een zeeppompje en of ze een schone handdoek klaar willen leggen.

 9. Ik weet niet of de oudere verpleegkundige beter z’n handen wast. Persoonlijk heb ik één keer een vpk aangesproken op handenhygiëne, toen er een infuus mijn arm in moest. Vond ze volgens mij niet zo leuk, maar de handschoenen gingen wel aan.
  Is dit enige tijd geleden niet ook al ter sprake geweest? Verpleegkundige organisaties vonden het toen een brug te ver, aangezien dit nogal tegen het zere been zou zijn.

 10. Hoezo is dit een taak van de patiënten? Hebben die niet genoeg aan hun hoofd.We hebben nu al verpleegkundigen die niet kunnen rekenen en van de afdeling gehaald zijn en nu dit weer. Ik heb als verpleegkundige op de “Koch”afdelingen gewerkt (TBC), en op de”vuile”zalen van het ziekenhuis, vol patiënten met infecties.We hebben geleerd met aparte schorten te werken en last but not least heb ik een patiënt met pokken verpleegd.Haal die oudere verpleegkundige eens naar de afdelingen om het de jongeren in te prenten.Het is toch te gek, dat patiënten actief over hun veiligheid moeten gaan waken door te controleren wat er al dan niet gebeurt? Erger kun je het beroep Verpleegkundige niet omlaag halen door die opdracht bij patiënten neer te leggen.Leg het waar het hoort: bij de opleiding / begeleiding, bij het management. De verpleegkundige die ik er nog attent moet maken dat zij/hijhanden moet wassen, die wil ik niet eens meer aan mijn bed hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.