Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stem behandeling af op individuele kankerpatiënt’

Verpleegkundigen krijgen in de toekomst mogelijk te maken met meerdere soorten chemokuren. Oncoloog Stefan Sleijfer van het Erasmus MC in Rotterdam wil namelijk dat in de toekomst eerst onderzocht wordt hoe een tumor is opgebouwd, om daar vervolgens de behandeling op aan te passen.
‘Stem behandeling af op individuele kankerpatiënt’

Dit heeft hij gezegd tijdens zijn oratie op 20 april met de titel: ‘Tijd om persoonlijk te worden’. In gesprek met Nursing.nl: ‘Dat kan betekenen dat er meerdere soorten chemokuren komen voor een bepaalde soort tumor, maar ook dat uit het onderzoek van een mamacarcinoom blijkt dat deze specifieke tumor gevoelig blijkt voor medicatie die nu alleen gegeven wordt bij een niercelcarcinoom.’ Dezelfde chemokuur dus, maar in de toekomst misschien te gebruiken bij verschillende soorten tumoren.

Chemokuur
Op dit moment krijgen patiënten met dezelfde vorm van kanker óók een gelijke behandeling, bijvoorbeeld een chemokuur. Maar volgens Sleijfer zijn er grote verschillen in hoe patiënten deze kuren verdragen en hoe tumoren er op reageren. ‘Bij de één stopt de groei van de tumor, terwijl bij de ander de tumor groter wordt. Ook krijgen patiënten verschillende bijwerkingen. Waar de ene patiënt helemaal geen lastige bijwerkingen ervaart van een middel, moet de andere patiënt stoppen met de behandeling omdat de bijwerkingen te ernstig zijn’, aldus Sleijfer.

Bijwerkingen
Het van te voren onderzoeken van de tumor kan bijwerkingen sterk terugdringen volgens Sleijfer. ‘Op dit moment wordt veertig procent van de patiënten overbehandeld. Dat wil zeggen dat de chemokuur niet werkt. Ze krijgen echter wel last van bijwerkingen. Dit percentage van patiënten kan door dit onderzoek een stuk kleiner worden.’

Borstkanker
Omdat de kennis over medicijnen en tumoren toeneemt, wordt het steeds beter mogelijk om kanker persoonlijk aan te pakken. Sleijfer: ‘We weten steeds meer over de eigenschappen van tumorcellen en kunnen daardoor beter voorspellen of een tumorcel al dan niet gevoelig is voor een bepaald middel. Van hormoontherapie weten we bijvoorbeeld al jaren dat het kan werken bij borstkankerpatiënten, maar alleen bij die patiënten met bepaalde veranderingen in het DNA van de borstkankercellen. De laatste tijd zijn er vele dergelijke voorbeelden bij gekomen.’

Onderzoek
Dat eerst onderzoek gedaan moet worden voor er begonnen kan worden met therapie betekent niet noodzakelijk dat er veel vertraging is in het behandelproces. ‘De technieken worden steeds sneller, intussen kun je al binnen een aantal dagen te weten komen hoe een tumor is opgebouwd.’

Toekomst
Sleijfer benadrukt dat er nog veel onderzoek nodig is voor een succesvolle persoonlijke kankerbehandeling. ‘We moeten niet alleen de cellen van de tumor of de uitzaaiingen zelf bestuderen, maar ook kankercellen die gevonden worden in het bloed van patiënten (CTC’s).’ Het Erasmus MC start binnenkort een nieuw onderzoek naar deze cellen in het bloed.
 
Erasmus MC
Door: redactie Nursing, Arjanne Aleman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.