Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ASZ bewaakt patiënt met plaat onder matras

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) in Dordrecht test binnenkort een speciaal meetinstrument onder het matras van de patiënt dat ademhaling, hartslag en bewegingen van de patiënt registreert.
ASZ bewaakt patiënt met plaat onder matras

De (niet voelbare) plaat is verbonden met een kleine monitor boven het bed. Als er waarden worden bereikt die kunnen duiden op een verslechtering van de toestand van de (kritieke) patiënt, krijgt de verpleegkundige een seintje op een draagbare zoemer.

Subtiele signalen
Ralph So, IC-arts en medisch manager Veiligheid in het ASZ legt uit: ‘Wanneer het ineens slechter gaat met een patiënt, zijn vaak toch al twaalf uur subtiele signalen waarneembaar geweest aan het lichaam. Onze verpleegkundigen zijn goed getraind om deze signalen te zien, te herkennen en actie te ondernemen. Maar de uren tussen de metingen in – en de momenten dat er een tijdje geen verpleegkundige aan het bed staat – blijven relatief ‘zwakke’ plekken in dat systeem. Met deze proef introduceren we eigenlijk een extra paar ogen en oren, die continu op de patiënt gericht blijven.’

Test
Het doel van het meetinstrument is: nog eerder ‘voorspellen’ dat het slechter kan gaan met een patiënt. Bij de proef zijn twee vergelijkbare verpleegafdelingen betrokken: allebei algemeen chirurgische afdelingen. Op de ene afdeling is de apparatuur geïnstalleerd bij 30 bedden. Deze wordt op 18 juni in werking gesteld. Op de andere afdeling komt de apparatuur niet. Na een jaar worden beide afdelingen vergeleken. Op beide afdelingen hebben verpleegkundigen dezelfde kennis en protocollen over de ‘vitaal bedreigde’ patiënt, dus het vertrekpunt is identiek. So: ‘We zijn benieuwd of we het aantal ongeplande IC-opnames zullen zien dalen op de afdeling waar het meetinstrument gebruikt wordt en de patiënten minder ziek op de IC zien binnenkomen.’

Patiëntveiligheid Award
Het ASZ is al langer bezig met het verbeteren van veiligheid voor de vitaal bedreigde patiënt. In 2011 wonnen ze de Nationale Patiëntveiligheid Award onder meer omdat het ziekenhuis er structureel in slaagde heel vroeg de signalen te zien die erop kunnen duiden dat een patiënt plotseling achteruit gaat. Hierdoor kunnen deze patiënten eerder naar de IC. Het aantal reanimaties op verpleegafdelingen daalde aanzienlijk. 

Albert Schweitzer Ziekenhuis, Nursing
Door: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.