Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Autorijden na nachtdienst gevaarlijker dan gedacht

Na een nachtdienst valt bijna 20 procent van de verpleegkundigen wel eens in slaap in de auto, en dat leidt uiteraard tot gevaarlijke situaties. Dat blijkt uit een poll die Nursing.nl eind juli plaatste. Veel lezers deelden tips om wakker te blijven, maar die werken niet volgens verkeerspsycholoog Dick de Waard van de Rijksuniversiteit Groningen.
Vrouw maakt autoriem vast
Foto: Wikimedia Commons

Ruim 600 lezers reageerden op de vraag ‘Ben jij na een nachtdienst wel eens in slaap gevallen in de auto?’ Slechts 12% zei geen moeite te hebben om wakker te blijven. 67% moet wel eens moeite doen om wakker te blijven en 18% zei wel eens echt in slaap gevallen te zijn. Zeventien mensen gaven aan dat ze hierdoor zelfs een ongeluk hadden gehad.

Nursing plaatste de poll naar aanleiding van een peiling onder 1100 Britse artsen, waarover de Britse krant The Guardian eind juli rapporteerde. Uit die peiling bleek dat twee op de vijf artsen wel eens in de auto in slaap was gevallen na een nachtdienst.

App GoedenachtHoe kom je de nachtdient door? De gratis app Goedenacht geeft tips, bijvoorbeeld over wat je het beste kunt eten. Lees meer >>>

Strategieën van lezers

Op Twitter, Facebook en Nursing.nl deelden lezers allerhande strategieën om wakker te blijven in de auto na een nachtdienst. Veel genoemde tips waren: het raampje opendoen voor frisse lucht, een appel eten of kauwgom kauwen, muziek luisteren (en meezingen!). Anderen sprayen koud water in hun gezicht of bellen met het thuisfront.

Frisse lucht helpt niet

Toch is er eigenlijk maar één strategie die echt werkt, en dat is slapen. Verkeerspsycholoog Dick de Waard: ‘Mensen overschatten hoeveel effect hun strategieën hebben. Uit onderzoek blijkt dat frisse lucht en muziek wel even helpen, maar dat gaat hooguit om een paar minuten. Dat is net genoeg om een plek te vinden waar je de auto eventjes neer kunt zetten voor een hazenslaapje. Slaap vijf tot twintig minuten, maar niet langer want dat maakt alleen maar slaperiger. Koffie blijkt overigens ook wel wat te helpen, maar verwacht geen wonderen. Eerst een dutje en dan een kop koffie is waarschijnlijk de beste strategie.’

Vecht niet tegen slaap

Nachtrijders overschatten niet alleen hun strategieën, maar ook zichzelf. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) meldt dat twintig procent van de automobilisten die merken dat ze te moe zijn om te rijden, toch doorrijden. Met alle gevolgen van dien: volgens gegevens van de SWOV wordt 10 tot 25 procent van de ongevallen in Nederland veroorzaakt door vermoeidheid.  

Slaapproblemen door nachtdiensten zijn moeilijk te voorkomen, stelt klinisch-psycholoog Ybe Meesters. ‘Powernaps en voorwaarts roosteren lijken wel iets te helpen’. Lees meer >>>

6 REACTIES

  1. Het beste is om een week nachtdienst te doen en niet eentje. Ik heb een keer bijna een fout gemaakt omdat ik in 9 dagen tijd 6 nachten van 10 uur deed met 3 vrije dagen maar niet aan elkaar. Ik heb een klacht ingediend want dit is onverantwoordelijk.

  2. Lees alle reacties
  3. Voorwaarts roterend roosteren vind ik ook niet ideaal. Wij draaien op de afdeling 1 nacht. Je komt bv op donderdagochtend uit de nacht en vrijdagochtend draai je dan weer een dagdienst. De meesten voelen zich die dag brak. Vind de rusttijd tussen de diensten dan ook te kort.

  4. Na een nachtdienst wil je maar 1 ding en dat is naar huis, naar bed. Dan ga je niet een parkeerplek zoeken om dutje te doen! In uiterste nood hooguit als je ver weg woont misschien. Leuk idee Erna het thuisfront maar net als ik zijn er velen die die mogelijkheid niet hebben. Dus dan toch maar de koffie, muziek aan en raam open en gewoon meezingen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.