Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundige anamnese sluit niet aan op praktijk’

De verpleegkundige anamnese is een onmisbaar onderdeel om goed te kunnen verplegen. Toch neemt de anamnese niet de plaats in die zij zou moeten hebben in de huidige praktijk van veranderende zorg en patiënten met meerdere ziektes met een chronisch karakter.
‘Verpleegkundige anamnese sluit niet aan op praktijk’

Dat betoogt verpleegkundige Olav Geenen in het nieuwste Tijdschrift voor Verpleegkundigen (TVZ). Geenen is consultatief psychiatrisch verpleegkundige in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

Verpleegkundige anamnese als instrument
Geenen vindt dat het verpleegkundig handelen vooral ziekte- en niet zorggerelateerd is. Daarbij gaan verpleegkundigen uit van de situatie op de afdeling en niet van de levenssituatie van de patiënt. In TVZ schrijft hij: ‘De verpleegkundige anamnese wordt als instrument te weinig en te beperkt gebruikt waardoor veel noodzakelijke informatie niet in het verpleegkundig dossier terechtkomt.’

Verpleegkundige acties
In de huidige gezondheidszorg is er steeds vaker sprake van chronische ziektes. Ook gaan verschillende ziektes samen, zowel lichamelijke als psychische. ‘Dit alles heeft consequenties voor de verpleegkundige zorg op de afdeling. Om goede zorg te kunnen verlenen zal de levenssituatie van de patiënt een vast onderdeel moeten zijn bij de opname’, zo betoogt Geenen in TVZ. Dit gebeurt volgens hem nu te weinig. Dit komt onder andere omdat de anamnese los onderdeel is van het dossier. ‘Bij opname verzamelt de verpleegkundige informatie aan de hand van een aantal van tevoren bepaalde items. Zij verwerkt deze en sluit, onbewust, dit hoofdstuk af. Want het actieplan dat hierop volgt, vermeldt acties die voortkomen uit de ziekte. En dus niet de acties die voortkomen uit de anamnese. In het actieplan staat bijvoorbeeld geen melding van de vergeetachtigheid waarmee een patiënt al enige tijd bekend is’, schrijft Geenen. Ook vindt hij dat de anamnese minder wordt ingevuld naarmate de situatie van de patiënt complexer is.

Anamnese toepassen op levenssituatie
Volgens Geenen is het niet nodig dat de anamnesevragen worden herschreven. Hij noemt de vaak gebruikte functionele gezondheidspatronen van Gordon zonder meer bruikbaar, ook bij deze veranderende zorg. Hij schrijft: ‘De vaste vragen over zelfbeleving, rollen/relaties, denken, waarneming en probleemhantering kunnen prima antwoord geven op de vraag: wat is de betekenis van deze ziekte in uw leven? Op grond hiervan kan een adequaat actieplan worden geformuleerd. De verpleegkundige anamnese krijgt hierdoor weer de plek die zij moet hebben: informatiebron en rode lijn in het verpleegkundig handelen.’

Lees het hele artikel ‘De kwestie: verpleegkundige anamnese’ in TVZ.

TVZ
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.