Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Verpleegkundige wordt spil binnen zorg’

De verpleegkundige zal steeds belangrijker worden binnen de gezondheidszorg. Dat voorspelt voorzitter Marian Kaljouw van de beroepsvereniging V&VN aan de vooravond van de Dag van de Verpleging die woensdag wordt gehouden.
‘Verpleegkundige wordt spil binnen zorg’

‘Mensen worden steeds ouder en zullen ook steeds meer gaan mankeren op hun oude dag, zegt ze. ‘Het wordt veel te duur om steeds artsen in te zetten voor de zorg van al die chronisch zieken.’ Goed opgeleide verpleegkundigen kunnen dat volgens haar net zo goed. ‘Zo niet beter, want verpleegkundigen hebben ook nog eens dat zorginstinct waardoor de patiënt zich veilig en verzorgd voelt.’

Regie bij verpleegkundige
Of patiënten met diverse ziekten nu vooral thuis worden verzorgd, of dat ze, bijvoorbeeld, na een zware operatie in het ziekenhuis verpleegd moeten worden: De verpleegster zal de regierol krijgen. Maar dan moet er nog wel het een en ander gebeuren aan de professionalisering van het vak van verpleegkundige. Want, dat moet voorzitter Kaljouw ook toegeven: nog lang niet alle medewerkers zijn professioneel genoeg om die rol aan te kunnen.

Vakkennis en vaardigheden
‘Je ziet ze nog steeds: de verpleegkundigen die hun vakkennis bijvoorbeeld niet op peil houden. Of die bij een rekentoets laag scoren op hun vermogen om berekeningen te maken die nauw met hun vak te maken hebben. Stel je bijvoorbeeld voor dat je moet berekenen hoeveel insuline er via een injectie bij een patiënt moet worden toegediend. Elke fout kan natuurlijk verschrikkelijke gevolgen hebben. Dus dat mag simpelweg niet gebeuren. Ik weet wel: ook artsen maken rekenfouten, maar dat mag geen excuus zijn. Tijdens de opleiding moeten mensen leren rekenen en voordat ze het vak ingaan moet die vaardigheid gewoon goed zijn.’

Leiderschap op de werkvloer
Leiderschap op de werkvloer is ook zo’n thema waar volgens de beroepsvereniging nog aan geschaafd moet worden. ‘Je hoort nog steeds verhalen over roosters die niet goed worden gemaakt, zodat verpleegkundigen niet aan hun vrije dagen toekomen. Of dat er slecht wordt samengewerkt met bijvoorbeeld artsen. Zulke zaken zijn slecht voor het imago van het vak en we hebben juist veel nieuwe collega’s nodig om de vergrijzing op te vangen.’

Carrièreperspectief
Jonge mensen die een uitdagende baan zoeken met volop toekomst en carrièreperspectief, moeten volgens haar in de zorg zijn. ‘Er zijn zo veel mogelijkheden: Je kunt je specialiseren op de zorginhoudelijke kant, of juist op het gebied van professioneel management. Je kunt zeeschepen controleren op hygiëne, of je kunt scholen langsgaan om voorlichting te geven over gezonde voeding. Je kunt in een gevangenis werken of in een ziekenhuis. Nu zijn we met 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden al de grootste groep binnen de publieke sector. In de toekomst zullen het er alleen maar meer worden.’

Skipr
Door; redactie Nursing

12 REACTIES

 1. De spil in alles is de patient. Hij of zij moet zoveel kennis hebben van alles dat hij gelijkwaardig kan onderhandelen met artsen, kan aangeven wat hij/zij nodig heeft bij verpleegkundigen en ook als er iets fout gaat het niet alleen zo goed onder woorden brengen kan brengen maar ook nog een risico-analyse moet kunnen geven van de mogelijke oorzaak en de mogelijke behandelingsmethoden of onderzoeken om mogelijke analyses te kunnen bevestigen of ontkrachten. Daarnaast handelen verpleegkundigen en artsen volgens een protocol dat niet als zodanig met de patient is doorgenomen. De patient heeft geen contract, geen raportage, geen dossier. Afspraken die gemaakt zijn en vergeten worden in de raportage te zetten voor collegae die het gaan overnemen zijn dus het woord van de patient tegen die van het ziekenhuis. Ja, ineens zijn jullie een gezamelijke macht of kracht en staat de patient alleen. De patient heeft geen adviseur, geen centrale figuur waar je bij terecht kunt. Er komen verpleegkundige, zaalartsen en sporadisch de chirurg die het “contract” was aangegaan. Daar zit eigenlijk het verdriet voor patienten: als alles goed verloopt zul je niet klagen, maar als er iets fout gaat…. dan volgt er een lijdensweg van jaren om het juridisch aan te vechten. En wie heeft er dan schuld?

 2. Lees alle reacties
 3. We hebben veel nieuwe verpleegkundigen nodig om de vergrijzing in de zorg op te vangen? Excuse me?
  Wat staat daar tegenover dan? De grootste beroepsgroep 300.000 handen, hoofden en harten aan het bed.
  Wees kritisch! Alle kunstjes zijn te leren (verpleegkundige vaardigheden). Pas op de grenzen van je verpleegkundig domein. Hoe meer je leert, en kunt in de praktijk…hoe makkelijker je ingezet wordt als verpleegkundige goedkopere kracht als vervanging voor de arts die duurder is….Meer verantwoordelijkheid omdat je meer of andere competenties hebt, moeten beloond worden in loon of extra formatie op je afdeling! Verpleegkundigen laat je niet langer afserveren, en kom op voor je arbeidsvoorwaarden. De tijd is rijp! Jullie zijn de spil al lang, zonder jullie geen ‘productie’geen inkomen.

 4. Behalve de rare inhoud van het artikel en de vreemde woordjes van Marjan kaljouw staat er een fout in de kop: verpleegkundige wordt spil binnen zorg moet zijn: VERPLEEGKUNDIGE IS NOG STEEDS SPIL IN ZORG(slecht betaalde en slecht gewaardeerde spil weliswaar),de rest van mijn eventuele bijtende commentaren zijn verder overbodig vandaag!

 5. wat een opluchting te lezen dat er meer collega’s zijn die beroerd worden van dit soort artikelen. wees trots op je verpleegkundige zijn. probeer niet continu taken van artsen over te nemen of te vergelijken met artsen. ga dan lekker verder leren tot je jezelf ook arts mag noemen. maar vertegenwoordig niet een groep mensen die met liefde andere verzorgen dat heel goed doen en die niets hebben met al dat geblaat over kwaliteitsverbetering ( dus doe je het nu niet goed ) en andere mangementsonzin.

 6. Met verbazing lees ik dit bericht.
  Welke doelgroep heeft onze voorzitter eigenlijk voor ogen die zich aangesproken zou kunnen voelen voor deze kletskoek?
  verpleegster… mankeren… oude dag…of patiënten in het ziekenhuis (zware operatie) of thuis (diverse ziekten) worden verpleegd, de verpleegkundige zal de regierol krijgen (de voorzitter kijkt in haar glazen bol?)… omdat de artsen te duur zijn (hadden die de regierol dan?) maar ze zal eerst moeten professionaliseren, want ‘ze’ kunnen niet rekenen en ‘ze’ kunnen geen roosters maken.
  Waar gaat dit onzin verhaal over????
  Heeft de voorzitter nog wel enige voeling met het beroep van verpleegkundigen??
  Hoe komt dit maffe verhaal nu toch zo in de media??

 7. Zeeschepen controleren, scholen bezoeken, in gevangenis werken of zelfs een ziekenhuis….. Onderweg naar morgen is nog niet afgelopen of Marian begint al met het romantiseren van het verpleegkundige beroep.
  Verpleegkundige zijn, dat is gewoon je beroep met liefde uitoefenen, mensen ondersteunen daar waar ze ondersteund moeten worden (wat overigens steeds minder kan vanwege onze politieke leiders). Marian, kom eens met beide voeten op de (werk)vloer staan en zie dan dat het niet alleen aan de verpleegkundigen ligt dat kwaliteit minder wordt. Instellingen, met name verzorgings, verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg schakelen steeds vaker minder geschoolde werknemers in, kostenplaatje he.
  En als je dan wil bijscholen, geen budget, geen tijd… rush rush rush.

 8. Mijn tenen gaan krom als ik de woorden van de voorzitter van een vakvereniging voor verpleegkundigen lees:”Of patiënten met diverse ziekten nu vooral thuis worden verzorgd, of dat ze, bijvoorbeeld, na een zware operatie in het ziekenhuis verpleegd moeten worden: De verpleegster zal de regierol krijgen. Maar dan moet er nog wel het een en ander gebeuren aan de professionalisering van het vak van verpleegkundige. Want, dat moet voorzitter Kaljouw ook toegeven: nog lang niet alle medewerkers zijn professioneel genoeg om die rol aan te kunnen.”
  Ze gooit met één gebaar alle wijkverpleegkundigen die al wijkverpleegkundige waren vóórdat er nog maar sprake was van het heilige professionaliseren naar de maatstaven van universiteit en productiviteit en andere niet-verpleegkundigen. Als ik daar nog het belabberde niveau van hun ‘kwaliteitskaders’ bijvoeg,
  een soort werkstukken van eerstejaarsstudenten sociologie die de beroepsgroep verpleegkundigen bestuderen, en dan een raamwerk aanbieden waar je zelf op de stippeltjes je aandachtsveld in kan vullen en dan is het net of het over je vak gaat…..dan zie ik een beroepsvereniging die graag het beste meije van de klas is maar haar kind met het waswater weggooit.
  echt schaamrood…….misschien zijn verpleegkundigen wel niet professioneel genoeg omdat ze te hard werken.

 9. Nou laten we hopen dat ook diegene die binnen deze sector over de (bij) scholing gaan, ons wat meer bijscholing gaan geven dan! Ik ben zelf wel actief in het zoeken en vergaren van info, maar wat meer scholing en bijscholing zou naar mijn mening veel vaker mogen!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.