Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundige zorg gebaat bij eenpersoonskamers’

In steeds meer (nieuwbouw-) ziekenhuizen hebben patiënten een eenpersoonskamer. Een positieve ontwikkeling voor verpleegkundigen, aldus beroepsvereniging V&VN. Verpleegkundigen hebben in eenpersoonskamers meer privacy en kunnen daardoor beter doorvragen en diagnosticeren. Dat zegt Francis Bolle van V&VN in Nursing februari.
‘Verpleegkundige zorg gebaat bij eenpersoonskamers’

Bolle vindt de eenpersoonskamers ook beter voor de patiënt omdat die meer privacy heeft, meer ruimte voor een vertrouwelijk gesprek en een goede nachtrust. ‘Voor verpleegkundigen betekent dit een andere manier van werken. Door de privacy kunnen ze beter doorvragen, een open gesprek voeren en daardoor beter diagnosticeren’, aldus Bolle in Nursing februari. Verpleegkundige Maaike Duijndam beaamt dit: ‘Ik kan rustig een gesprek voeren met een patiënt zonder dat ik me daarbij afvraag of de informatie niet privacygevoelig is. De patiënt voelt zich vrijer om te praten en daardoor durf ik vragen te stellen die ik op zaal nooit zou vragen. Bovendien is er geen gedoe met bedgordijnen, een po op de zaal en heel veel oren die alles willen horen. Eenpersoonskamers verhogen de kwaliteit en de productiviteit van zorg.’

Studenten begeleiden lastig
Ook Monique Bonn, ic-verpleegkundige, algemene ic-unit met isolatiefunctie, UMC St Radboud in Nijmegen, vindt werken op eenpersoonskamers prettig omdat ze vertrouwelijke gesprekken kan voeren en minder vaak wordt gestoord. Een nadeel vindt ze de begeleiding van studenten: ‘Ik kan de student die ik begeleid niet in het vizier houden. Ook andere studenten ervaren het als een gemis dat ik hen niet direct feedback kan geven. Door mijn verpleegronde op een gesloten eenpersoonskamer weet ik namelijk niet altijd wat zich buiten de verpleegkamer afspeelt. Een goede organisatie van de ic-unit door de oudste van dienst is daarom essentieel.’

Eenzaam
Niet iedereen ziet heil in een ziekenhuis met eenpersoonskamers. ‘Met meerdere personen een kamer delen is soms beter voor de patiënt en fijner voor de verpleegkundige. De patiënt heeft meer afleiding en vereenzaamt niet’, vindt Liduin van den Bijllaardt, senior verpleegkundige cardiologie long, Deventer Ziekenhuis. ‘Als verpleegkundige hoor en zie je alles tijdens een ronde, waardoor je goed kunt inspringen op de behoefte van de patiënt. Ideaal vind ik twee- of driepersoonskamers. Niet te groot, niet te klein, en genoeg privacy en ruimte rondom het bed.’

Lees het hele artikel ‘Steeds meer eenpersoonskamers: goede ontwikkeling?’ in Nursing maart. Nog geen abonnee? We hebben nu een speciale aanbieding: een tweejarig abonnement voor € 35 per jaar.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

  1. Als ervaringsdeskudige: die ‘info’ valt reuze mee en onthouden al helemaal niet … de meeste patienten zijn ziek, hebben wel wt anders te doen dan ‘afluisteren’. Als aanvulling op Liduin, patienten stimuleren en helpen elkaar. 2 en 4 pers kamers zijn ideaal, enkele 1 pers voor bijzondere momenten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.