Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Verpleegkundige zorgt voor betere nachtrust patiënt’

‘Verpleegkundigen besteden te weinig aandacht aan zorg voor een ononderbroken nachtrust. Eigenlijk houdt de gehele ziekenhuiscultuur hier onvoldoende rekening mee.’ Dit zegt Pascal Borzée, hoofdverpleegkundige in het centrum voor slaap- en waakstoornissen in Universitair Ziekenhuis Leuven, in de Nursing juli-augustus.
‘Verpleegkundige zorgt voor betere nachtrust patiënt’

Borzée vindt dat verpleegkundigen nogal eens vergeten dat een goede, ononderbroken nachtrust een rol speelt in het herstel van de patiënt. ‘Het minderen van overlast in de nacht begint bij verpleegkundigen’, vindt Borzée. Een voorbeeld: op een gemiddelde ic vinden ongeveer 121 interventies plaats binnen 24 uur, 37 daarvan vinden ’s nachts plaats. Borzée denkt dat veel van deze interventies niet altijd noodzakelijk zijn, maar veelal routinematig worden gepland.‘Een patiënt krijgt bijvoorbeeld dagelijks medicatie om 12 uur ’s nachts. Bekijk of dat niet anders te plannen is, bijvoorbeeld om 10 uur ’s avonds. En moet die ochtendmedicatie per se om 6 uur ’s ochtends of kan dat ook wel twee uurtjes later?’

Verpleegplan
De slaapdeskundige adviseert verpleegkundigen om samen met de arts eens kritisch naar het verpleegplan te kijken. Borzée: ‘Probeer de frequentie van verpleegkundige interventies in de nacht te beperken. Stel dat je ’s nachts de bloeddruk wilt controleren, weeg dan af of dat echt meerwaarde heeft. Bekijk elke patiënt afzonderlijk. Biedt het werkelijk meerwaarde om deze patiënt nu wakker te maken of is het waardevoller om de patiënt te laten doorslapen?’ Borzée erkent wel dat deze aanpak enige planning en organisatie vereist. ‘De aanpak zal niet van de ene op de andere dag veranderen, maar de verpleegkundige kan wel het verschil maken.’

In Nursing juli-augustus lees je het volledige artikel over slapen in het ziekenhuis. Lees ook een korte versie van het artikel op Nursing.nl ‘Meer aandacht voor slapen in het ziekenhuis’.

Door: redactie Nursing

9 REACTIES

 1. Ik heb in duitsland mijn opleiding verpleegkunde gedaan, daarna in Engeland gewerkt. Zowel in Duitsland als Engeland was de cultuur in de zo, dat je de deuren van de patientenkamers altijd dicht had – mede ook met oog op brandveiligheid. Zelfs in India waren in de particuliere huizen de deuren altijd dicht. Mooie bijwerking daarvan is, dat het op de kamers heel rustig is. Ik was erg verbaast, toen ik in Nerderland kwam, dat hier de (brand-)deuren desnoods van de patientenkamers door de stop gedrukt worden, waar ze in een noodgeval echt geen werking hebben. Bovendien is het daardoor echt onrustiger op de kamers.
  Misschien eens iets om hier een cultuurverandering in Nederland in te brengen? Tot nu toe is me dat niet gelukt “het is werkbaarder met open deuren”, wordt me gezegd. Hoe hebben we dan in Duitsland, Engeland en India ons werk voor elkaar gekregen?

 2. Lees alle reacties
 3. Het zit hem vaak in de kleine dingen.
  Doe bijvoorbeeld de deur dicht als je ergens bezig bent (bv. in de schone ruimte met opruimen, of de deur van de ruimte waar de po-spoeler staat)
  Daarnaast ken bijvoorbeeld verpleegkundigen die mensen wakker maken voor wisselligging, ik zou zeggen, als iemand lekker slaapt, lekker laten liggen. Als iemand nou wakker is, is het een ander verhaal.
  Daarbij ook het stem geluid. Sommigen interesseert het totaal niet hoe hard ze praten of lachen ’s nachts.
  Wees je vooral bewust van je handelen. Ik werk zelf op een oncologie afdeling en de nachtrust bepaald vaak voor 75% of meer hoe mensen zich overdag voelen.
  @carla. Het is wel heel gemakkelijk om de artsen de schuld te geven. Als wij bij de artsen aangeven dat we het er niet mee eens zijn en dit goed beargumenteren dan valt er vaak wel een compromis te sluiten. Dat wij veelal hun opdrachten uitvoeren, wilt niet zeggen dat we daar niets over te zeggen hebben. Het zijn ook gewoon collega’s en niet onze bazen.

 4. Hoi, ik werk als verpleegkundige in een zorgcentrum en heb in 2007 ernstig ziek 3 maanden in het ziekenhuis gelegen.Waarvan 2 maanden vanaf de i.c. op de verpleegafdeling waarbij ik alleen maar op mijn rug kon liggen door alle lijnen en apparatuur waar ik op aangesloten zat.Als je dan absoluut niet op je rug kan slapen, is het een zegen dat, als je de lijnen eindelijk kwijt bent je 4 uur op je zij ongestoord kan doorslapen, dat was voor het eerst in 2,5 maand. maar wat gebeurd er om half 6? Tempen en tensie meten.
  Was het zoveel moeite geweest om mij even voorbij te lopen en me een uur later te doen? Zo geen inlevingsvermogen zeg.
  En laten we nu eens stoppen om ons achter regels en afdelings afspraken te verschuilen,er zijn zat patienten waar je wel om 6 uur terecht kan, ja, dan moet je nog een keer terug om die ene patient nog even te helpen. Maar dan ben je wel een verpleegkundige die met haar hart werkt en begrijpt dat een goede nachtrust genezingsbevorderend werkt en niets kost.

 5. ik doe veel nachtdiensten bij terminale zorgvragers en daar probeer ik het huishouden s’nachts zo rustig mogelijk te houden zodat de familie overdag energie heeft om wat met de zorgvrager te doen of te bespreken,dus ik kies ook als verpleegkundige voor rust in de thuiszorg maar helaas niet altijd mogelijk

 6. Ik geloof niet dat Pascal Borzee de laatste jaren in de wacht gezeten heeft, op papier is het allemaal mooi, maar de practijk is wel even anders!!
  Men moet gaan beginnen met de orders van de artsen, die worden “routine” geschreven, en vaak zonder goeie reden.
  Indien deze opdrachten NIET volgens de letter uitgevoerd worden, zijn zij (artsen) vaak niet happy.
  Vooral op de afdeling kan veel “verschoven” worden, maar aan de andere kant moet er dan meer personeel op de dagdienst om die klusjes te doen->vochtbalans, nieuwe/schone colectie-, en infuuszakken.
  Sterkte allemaal!

 7. Ben het er helemaal mee eens! Er worden mi te vaak routinematige controles/interventies gedaan die ’s nachts helemaal niet nodig zijn. Waarom bijv. om 24.00u de vochtbalans afsluiten?…cahtheterzakkenlegen, infuzen nullen…brengt ook onrust met zich mee. Medicijnen, controles ’s nachts is vaak ook routinematig en mi vaak niet nodig.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.