Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

‘Verpleegkundigen besteden een derde van hun dienst aan medicatie’

Verpleegkundigen in het HagaZiekenhuis besteden gemiddeld per dienst een derde van hun tijd aan handelingen met geneesmiddelen. Een groot deel hiervan zou overgenomen kunnen worden door de ziekenhuisapotheek, blijkt uit onderzoek van het ziekenhuis in Den Haag.
‘Verpleegkundigen besteden een derde van hun dienst aan medicatie’

In het HagaZiekenhuis wordt momenteel het verpleegkundige model volledig heringericht, inclusief het medicatieproces, om efficiënter en veiliger te kunnen werken. Als voorbereiding hierop is in kaart gebracht hoeveel tijd een verpleegkundige aan welke handelingen besteedt. De resultaten van dit onderzoek staan gepresenteerd in de HagaScoop, het wetenschappelijke magazine van het ziekenhuis.

Verpleegkundige handelingen
Voor het onderzoek hebben 56 verpleegkundigen van zeven verschillende verpleegafdelingen gedurende een maand hun verpleegkundige handelingen geregistreerd. In de vroege dienst waren 1102 registraties, waarvan 323 medicatiehandelingen (29 procent). In de late dienst waren er 901 registraties, waarvan 301 medicatiehandelingen (33 procent). En in de nachtdienst waren er 625 registraties waarvan 224 medicatiehandelingen waren (36 procent). De onderzoekers denken dat een groot gedeelte hiervan kan worden overgenomen door de ziekenhuisapotheek. Wel moet er een grotere meting worden verricht om dit nauwkeurig vast te stellen.

Dagindeling verpleegkundigen
‘Indien de ziekenhuisapotheek medicatiegerelateerde activiteiten gaat overnemen van verpleegkundigen, zal met name in de nachtdienst ongeveer 62 procent van de medicatieactiviteiten voor verpleegkundigen vervallen. Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor de dagindeling van verpleegkundigen,’ schrijven de onderzoekers in de HagaScoop.

Apotheek wint prijs
In november vorig jaar won het UMC Maastricht de Nationale Patiëntveiligheid Award 2010 omdat zij het aantal medicatiefouten bij het toedienen van parenteralia op verpleegafdelingen met 97 procent wisten terug te dringen. Het geheim: apothekersassistenten die in plaats van verpleegkundigen alle parenteralia klaarmaken op de afdeling. Eerder maakten de apothekersassistenten deze alleen klaar voor hoog-risicomedicatie.

Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Beste Nursing-redactie,
  Hoe kan het dat jullie dit artikel beginnen met; “Verpleegkundigen besteden een derde van hun dienst aan medicatie’.
  In het artikel wordt gesproken over 8 procent van de tijd in de vroege dienst, 13 procent van de tijd in de late dienst en 24 procent van de tijd in de nachtdienst. Zelfs in de dienst waar het grootste percentage van de tijd wordt besteed aan medicatie is dit nog steeds niet meer dan een kwart van de tijd.
  De brug naar een derde van de tijd kan ik niet maken!!!

 3. Een derde aan medicatie handelingen? Tel je daar ook het aanhangen en afkoppelen van de iv medicatie bij op (zijn er al twee, toch) en het controleren van de parenteralia? en het pcm-metje of slaaptabletje geven aan de patient? Of: ik druk de pillen even voor u uit de verpakking (weer een handeling). Uw tromboseprik voor de operatie, de pompstand van de heparine moet veranderd worden… (enz, enz, enz!) Ik denk dat we i.d.d. vaak (kleine) medicatie handelingen uitvoeren. Maar deze handelingen kunnen lang niet altijd door apothekersassistenten uitgevoerd worden. Ik vraag me af wat ze precies geregistreerd hebben, en of er een puntensysteem is geweest waaruit je kan afleiden wat de handeling inhield.
  bovendien wil ik graag weten wat de patient krijgt aan medicatie, zodat ik de patient beter kan monitoren. Als de patient b.v. post ok een erg lage bloeddruk heeft, overleg ik altijd even of de patient zijn bloeddruk medicatie wel moet hebben. Een apothekersassistent zal daar niet op letten, denk ik… is immers haar taak niet.

 4. Beste redactie,
  Ik zie nu dat de inhoud van het artikel is aangepast, maar ik behoud het gevoel dat het nog niet helemaal klopt.
  Wat er nu in het artikel staat is dat een derde van de verpleegkundige handelingen medicatie-gerelateerd zijn. De registratie van de verpleegkundige handelingen lijkt niet gekopppeld te zijn aan de geinvesteerde tijd. Een derde van de handelingen zijn medicatie-gerelateerd. Maar of dit een derde van de tijd in beslag neemt is, voor zover ik dit kan beoordelen, uit bovenstaande gegevens niet te concluderen

 5. Het gaat dus om een “winst” van anderhalf uur,als de apothekersassistentes (‘snachts?) de medicatie uit gaan zetten.
  Maar gezien het aantal fouten lijkt het me geen slecht idee. Steek die tijd dan wel in kwaliteit van verpleegkundige zorg, en maak er geen bezuiniging van!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.