Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundigen hanteren eigen instructie voor inhalatiemedicatie’

Patiënten leren hoe ze hun inhalatiemedicatie moeten gebruiken: volgens de Stichting Inhalatie Medicatie Instructie School (IMIS) gaat dat nogal eens fout.
‘Verpleegkundigen hanteren eigen instructie voor inhalatiemedicatie’

Dat zeggen Titia Klemmeier en Paul Hagenoorn van de Stichting IMIS in Nursing februari.

Eigen inhalatieinstructie
‘Veel verpleegkundigen houden er hun eigen technieken op na, de protocollen voor inhalatie zijn ook niet overal gelijk. Als de klachten verergeren en medicatie niet meer lijkt aan te slaan, moeten de alarmbellen gaan rinkelen’, zegt verpleegkundige Klemmeier van het Martini Ziekenhuis Groningen. Samen met Hagedoorn, Senior Technologist Inhalation van de Rijksuniversiteit Groningen is zij betrokken bij de Stichting Inhalatie Medicatie Instructie School (IMIS), in 2007 gestart omdat eenduidigheid in protocollen voor patiëntinstructie ontbrak. Klemmeier: ‘IMIS heeft evidence based protocollen en scholing ontwikkeld voor verpleegkundigen die instructie geven aan patiënten.’

Advies voor verpleegkundigen
Hagedoorn: ‘Het algemene advies voor verpleegkundigen is: vertel waaróm mensen bij het inhaleren een bepaalde handeling moeten uitvoeren of juist moeten laten. Dat is de enige manier om mensen te laten inzien waarom die ogenschijnlijk kleine dingen zo belangrijk zijn. Vraag ook eens of het apparaat eigenlijk bevalt, vooral als iemand het al jaren gebruikt.’ Gebruiksgemak is immers bevorderlijk voor de therapietrouw, die bij inhalatiemedicatie zo groot mogelijk moet zijn.

Betrek patiënt bij instructie
Ondanks de verschillende soorten inhalatoren die er zijn, geldt een aantal algemene instructies die verpleegkundigen de patiënt kunnen geven. ´Betrek de patiënt bij de instructie, vertel hem over het waarom van dingen en laat hem oefenen waar je bij bent´, adviseert Klemmeier. De eerste stap is om de patiënt maximaal te laten uitademen voor hij aan het inhaleren begint. Op die manier ververst de lucht in de longen zich voor ongeveer tachtig procent en komt er als het ware ruimte voor het nemen van een teug medicatie. Bij gewoon uitademen ververst de lucht zich slechts met vijftien procent, dus maximaal, rustig uitademen is essentieel voor een goede werking van het medicijn.

Wil je alle algemene stappen op een rij én wil je specifieke evidence based instructies en aandachtspunten? Lees dan het artikel in Nursing februari. Of neem een abonnement op Nursing.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

  1. Op apotheek.nl zijn onder instructiefilmpjes (linkerkolom home) animaties met inhalatieinstructie voor de verschillende inhalatoren te vinden. Deze filmpjes besteden aandacht aan de belangrijke punten bij het inhaleren. Ze zijn opgesteld voor de patient en het is mogelijk ze per beeld of automatisch te bekijken en met of zonder uitgesproken tekst.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.