Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Verpleegkundigen, kom op voor je patiënt!’

Cathy van Beek, verpleegkundige en lid van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud in Nijmegen, roept verpleegkundigen op om op te komen voor de patiënt. In het V&VN Magazine van februari zegt zij: ‘Trek aan de bel als je iets ‘eigenlijk’ niet verantwoord vindt.’
‘Verpleegkundigen

Van Beek vertelt in het interview in V&VN Magazine dat we in de zorg allemaal verantwoordelijk zijn voor drie zaken: de kwaliteit, de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van zorg. Zij vindt dat de inzichten van verpleegkundigen hierin nog onvoldoende worden benut. De oud-verpleegkundige is van mening dat verpleegkundigen zélf verantwoordelijkheid moeten nemen en aan de bel moeten trekken als ze iets ‘eigenlijk’ niet verantwoord vinden.  ‘Veel verpleegkundigen doen aan het eind van hun dienst de deur achter zich dicht met een ‘eigenlijk’-gevoel. Is iets niet acceptabel, kan er iets worden verbeterd? Trek aan de bel. Dat appel doe ik aan verpleegkundigen: speak up!’

Verpleegkundige
Cathy van Beek is sinds 1 oktober 2011 lid van de Raad van Bestuur van het UMC St Radboud in Nijmegen. Ze begon haar carrière als verpleegkundige. In V&VN Magazine vertelt ze dat het niet zo is dat ze vanwege haar achtergrond de belangen van de verpleegkundigen behartigt. Van Beek: ‘Ik zeg altijd: ik behartig maar één belang en dat is het patiëntenbelang.’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

4 REACTIES

  1. Er wordt wel kritisch door mensen gepraat maar dat zijn dan wel vooral ‘cosmetische’ aanpassingen. Wat nu belangrijk is zijn bezuinigingen en elk verbeterplan wordt gemaakt met het oog op efficiëntie en krimp. Het management kan de goede sier maken met verbeteringen die op de werkvloer moeten worden opgevangen door cliënten en personeel. Minder tijd voor cliënten, meer werkdruk (en minder veiligheid) voor personeel en lager gediplomeerde medewerkers. Ik begin die positieve wereldverbeteraars minder leuk te vinden omdat ze met hun kritiekloze verbeteringen alleen hun eigen functie veilig lijken te stellen.

  2. Lees alle reacties
  3. Laat me niet lachen, elke verpleegkundige met gezond verstand weet dat tegenwoordig de patiënt niet centraal staan, maar het financiële plaatje. Met kortere ligduur, minder handen aan bed en steeds meer verantwoording en taken is de verpleegkundige van nu al lang blij dat ze alle ballen in de lucht houdt! Laat staan naar de RvB gaan waar geluisterd wordt misschien maar daadkracht hoef je er niet van te verwachten….

  4. Beste mw.van Beek, al 30 jaar probeer ik dat eigenlijk gevoel te ventileren … resultaat is een ‘oude zeur’. Niemand zegt iets, immers het heeft geen zin, er verandert niets, alleen datgene wat gezaghebbers wilen veranderen.
    Indien het management roept het kan, dan kan het … 13 weken dagelijks conflicten met ruziende familie, wel praten geen daadkracht. Na 3 maanden nog steeds geen werkende visueel/auditief bewaking, en dat op een bewakingsafdeling … maar wel volop bedrijfsvoering.
    Het is wat Bas zegt, je wordt vooral als lastig gezien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.