Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundigen, maak reanimatie bespreekbaar’

Verpleegkundigen moeten niet huiverig zijn om de vraag wel of niet reanimeren bespreekbaar te maken op de afdeling. Dit kan in individuele gevallen tijdens het multidisciplinair overleg, of wanneer het structureel misgaat, door het aan te geven bij je afdelingshoofd.
‘Verpleegkundigen

 

‘Afdelingshoofden moeten meer voor hun eigen team opkomen’, vindt verpleegkundige en socioloog Hugo van der Wedden. Hij schreef in 2010 een kritische scriptie over de zin van reanimatie en in Nursing maart van dat jaar vertelt hij in het artikel ‘Wel of niet reanimeren’ dat er nog steeds een heroïsch beeld heerst rond reanimatie.

Wel of niet reanimeren?
Van der Wedden reageert op verzoek van Nursing.nl op de resultaten die Maastrichtse onderzoekers in oktober publiceerden in Chest. Zij concludeerden dat meer dan een derde van de chronisch ernstig zieke patiënten hun mening over wel of niet reanimeren of beademen minstens een keer per jaar wijzigen. De onderzoekers zijn van mening dat regelmatige herhaling van de vraag wel of niet reanimeren noodzakelijk is, met name wanneer er sprake is van een verandering in de gezondheidstoestand, mobiliteit en bij symptomen van angst of depressie.

Anamnese
Van der Wedden denkt dat het goed is dat de vraag wel of niet reanimeren wordt herhaald bij verandering in gezondheidstoestand. ‘Toch blijkt dit in de praktijk lastig omdat je een patiënt met ernstige COPD niet heel eenvoudig de vraag stelt of hij wel of niet gereanimeerd wil worden.’ Van der Wedden denkt dat de vraag nu nog te vaak gesteld wordt als het al slecht gaat. ‘Artsen wachten erg lang met het gesprek, vaak als de patiënt al terminaal is. Daardoor draait het erg om de symboliek achter het reanimeren omdat niet-reanimeren dan gelijk staat aan stervende zijn. Dit kun je voorkomen door veel eerder over reanimatie te beginnen, in de ideale situatie doet de arts dit al tijdens de anamnese.’

Bespreken in multidisciplinair overleg
Het is niet de taak van de verpleegkundige om de patiënt te vragen of hij wel of niet gereanimeerd wil worden, vindt Van der Wedden. Toch kunnen zij wel degelijk van invloed zijn. ‘Verpleegkundigen die vinden dat reanimatie op hun afdeling te weinig of te laat besproken wordt, kunnen wel actie ondernemen. Bijvoorbeeld door het op de agenda te zetten tijdens het multidisciplinair overleg. Of meld je afdelingshoofd dat je vindt dat er te weinig gebeurt.’

Lees ook de blog ‘Wel of niet reanimeren’ van verpleegkundige Sandra Kleefstra.

En bekijk (Hugo van der Wedden in) de uitzending van Zembla over niet reanimeren.

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing Event
Het Nursing Event is ons jaarlijkse vakevenement voor verpleegkundigen, dit jaar op donderdag 8 en vrijdag 9 december in De Reehorst te Ede. Met op 8 december de finale van de Nursing Challenge!
Meer informatie en aanmelden.


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.