Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vochtletsel is gewoon decubitus’

‘Het onderscheid vochtletsel en decubitus is helaas niet te maken op basis van het klinisch beeld .’
‘Vochtletsel is gewoon decubitus’

 

Dat zegt dr. Ronald Houwing naar aanleiding van zijn promotieonderzoek naar de oorzaak van huidletsel bij bedlegerige incontinente patiënten in het ziekenhuis, waarop hij 6 november promoveert.

Geen wetenschappelijk bewijs

‘Aan de buitenkant is niet te zien of het betreffende huidletsel een vochtletsel is of decubitus’, vervolgt Houwing. Zijn uitspraken staan haaks op die van de Europese decubitus-adviesgroep EPUAP. ‘Zij gaan uit van de veronderstelling dat vochtletsel een aparte diagnose is. Maar daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor’, aldus Houwing.

Wisselligging

Omdat de EPUAP onderscheid maakt tussen vochtletsel en decubitus wordt een verpleegkundige interventie, zoals het regelmatig toepassen van wisselligging, niet aanbevolen bij vochtletsel. Maar dat vochtletsel is volgens de onderzoeker niet anders dan een pijnlijke oppervlakkige vorm van decubitus, wat dus door goede zorg vermeden kan worden. Wisselhouding moet volgens Houwing dan ook worden toegepast bij vochtletsel en is zelfs noodzakelijk om verergering van de klachten te voorkomen. ‘Verder moet er natuurlijk ook aandacht blijven voor de incontinentieproblematiek en goede huidverzorging. ’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.