Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

‘Wijkverpleegkundige goedkoper dan thuiszorg’

Wijkverpleegkundigen voeren het werk van thuiszorgmedewerkers beter en goedkoper uit. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau BMC naar de kosten en baten van tien wijkzusters die in West-Brabant als experiment zijn ingezet door de Regionale Kruisvereniging West-Brabant.
‘Wijkverpleegkundige goedkoper dan thuiszorg’

Uit het onderzoek blijkt dat door de inzet van wijkverpleegkundigen een aanzienlijk financiële winst wordt behaald.  Per volledige arbeidsplaats zijn de kosten op jaarbasis circa 50.000 euro lager en is de verbetering van de kwaliteit van zorg uitgedrukt in geld nog eens zo’n 35.000 euro. De steekproef besloeg 54 dossiers waarbij tien wijkzusters waren betrokken. NRC Handelsblad bericht dat een wijkverpleegkundige veel taken alleen kan uitvoeren, zoals wassen, medicijnen geven en helpen bij het aantrekken van steunkousen. De thuiszorg stuurt daar verschillende medewerkers voor. De aanpak van de wijkverpleegkundigen zorgt ook voor een administratieve besparing.

Minister enthousiast over inzet wijkverpleegkundigen
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) is enthousiast zijn over de proef met de wijkverpleegkundigen. Schippers is groot voorstander van buurtgerichte zorg als manier om de kosten van de zorg te beperken en toch de kwaliteit te verbeteren. Zij zou de aanpak op grotere schaal willen invoeren.  Zeer binnenkort stuurt zij hierover een brief naar de Tweede Kamer. Ook wordt het ‘dichtbij wat kan en verder weg waar nodig’ als principe gehuldigd, meent de zegsman van Schippers. ‘Patiënten zijn voor eenvoudige handelingen beter af en goedkoper uit in de eerste lijn.’

Aantrekkelijke thuiszorg
De PvdA, die een motie door de Kamer kreeg om 10 miljoen uit te trekken voor projecten met wijkverpleegkundigen, is erg blij met de ontwikkelingen. De partij is altijd al voorstander van een buurt- en wijkgerichte aanpak op dit gebied. ‘En het is mooi om te zien dat wat we hadden bedacht, ook echt zo blijkt te zijn’’, aldus Kamerlid Agnes Wolbert. ‘Dit herstelt ook de beroepseer, verpleegkundigen zijn heel trots op hun vak.’ Wolbert denkt dat de thuiszorg nu ook weer aantrekkelijker kan worden om in te werken. Ze ziet met belangstelling tegemoet hoe het kabinet de wijkverpleging gaat stimuleren, zei ze zaterdag.

Lees meer over wijkverpleegkundigen en thuiszorg in het dossier Thuiszorg.

Gerelateer:
Buurtzorg beste werkgever van Nederland.

Door: redactie Nursing

16 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Dramatische journalistiek;
  De definitie van thuiszorg is iedereen die ‘zorg’ levert aan huis. Een wijkverpleegkundige is onderdeel van die zorg, en er is dus geen thuiszorg vs wijkverpleegkundige. Thuiszorg is huisarts, verzorgenden, interieur verzorg(st)er, helpenden, ziekenverzorgden etc. Het schetst een totaal verkeerd beeld. Wat bedoeld word is dat bij inzet van een wijkverpleegkundige anders gewerkt word, zodat kosten bespaard worden!!

 3. Ik quote;
  De besparingen bij instellingen (! 345.000,—) worden onder meer gerealiseerd door
  het vroegtijdig regelen van zorg of het realiseren van andere zorg (ongeveer
  ! 300.000,—). Daarnaast is er sprake van besparingen bij gemeenten doordat
  bijstandsuitkeringen worden voorkomen (! 45.000,—). Effecten van de wijkzuster op
  de andere verbinders (Wmo-consulenten, MEE-consulenten, huisartsen en anderen)
  bleken per saldo nihil te zijn. Verklaringen voor de diverse besparingen zijn te vinden
  in het inzicht van de wijkzuster in preventieve oplossingen, het spreken van de taal
  van indicatiestellers, het kunnen motiveren van zorgverleners, de brede blik van de
  wijkzuster bij de probleemanalyse en de mogelijkheid die zij heeft om zelf
  (ongeïndiceerde) zorg te verlenen.
  Kortom het ging dus niet om de zorgtaken, en dat wijkverpleegkundigen deze zelfstandiger kunnen uitvoeren? Hoe kan dit zo uit z’n verband worden gerukt?
  Dat je als wijkverpleegkundige inschat welke zorg er nodig is, zegt niet dat alleen verpleegkundigen deze zorg uitvoeren…

 4. Ik snap het niet zo goed al het werk wat verzorgenden en Viggers doen kan toch niet door een wijkverpleefkundige gedaan worden? Dit wordt toch veel te duur. Bij ons in de achterhoek werken we ook met kleinere teams van 15 personen en 1 wijkverpleegkundige. De zorgvragers zijn hier echt tevreden over en kennen alle gezichten . (ben niet van de buurtzorg hoor maar van Sensire maar volgens mij doen alle thuiszorgorganisaties het goed)

 5. En hoe gaat die nieuwe zogenaamde wijkverpleegkundige van betaald worden ??? Hebben zij ook te maken met het CIZ ? Makkelijk gezegd over buurtzorg…zij hoeven zich blijkbaar nog steeds niet te verantwoorden bij het zorgkantoor…je moet het wel van alle kanten belichten!!!! Alles hangt af van de indicatie. En dat is vroeger in het leven geroepen omdat er te veel tijd besteed werd. Niet iedere zorg heeft recht op de wijkverpleegkundige….ik werk ruim 20 jaar in de zorg en heb alle veranderingen moeten meemaken. Kijk eens verder dan de neus lang is!!!!!

 6. 50000 Euroos per arbeidsplaats goedkoper??? Wat verdienen die thuiszorg medewerkers dan eigenlijk. Of doen ze het hele jaar niets?
  Ja ja kretologie zonder toelichting. Een link door de redactie van nursing naar het BMC rapport maakt het misschien inzichtelijker. dDaar zijn jullie toch voor?

 7. De manier van werken dat nu onderzocht is wordt door de meeste thuiszorgorganisaties uitgevoerd. Dus ik zat nog te wachten op een echte vernieuwing, maar dit valt tegen. Er zou meer gekeken moeten worden naar meerdere organisaties die in bijvoorbeeld het zelfde flat gebouw komen om zorg te leveren. Dit is zeer onefficient betreft financiering maar de cliënt heeft de keuze welke zorginstelling zij kiezen, wordt gezegd. De meeste cliënten zijn niet eens op de hoogte van ander thuiszorgorganisatie omdat dit voornamelijk gestuurd wordt vanuit de ziekenhuizen.

 8. Jammer dat er steeds Buurtzorg wordt genoemd als organisatie die al wél zo werkt. Er zijn ook andere thuiszorgorganisaties die op deze manier werken, en net zo goed zijn! Ik vind dat we als thuiszorgorganisaties meer met elkaar samen moeten gaan werken! De client staat centraal, en maakt het niet uit van welke organisatie hij of zij zorg krijgt, als de zorg die ze krijgen maar goed en verantwoord is! Natuurlijk met zo min mogelijk mensen over de vloer!

 9. Wat is er mis met al die loze informatie, bij ons werken we ook in kleine teams, gebruik makende van de kennis en kunde van een ieder,ook wij werken met een budget en hopen klanten met de juiste, gepaste deskundigheid, door diegene te laten helpen die nodig is.Dat dit alleen wordt gegeven door Buurtzorg is dus echt niet waar!!! Ook zij moeten binnen hun budget werken, dit geeft net zo goed de nodige problemen en is ook niet altijd even rooskleurig! SAMEN moeten we het doen, voor allen die ons nodig hebben.

 10. Belachelijk! Sorry hoor, maar niet alle thuiszorgorganisaties werken zoals jullie denken. 29 medewerkers voor 1 patiënt? Er wordt echt wel gekeken naar hoe de patiënt is geindiceert. Als deze bv medicijnen moet hebben dan gaat er niet eerst een helpende heen en dan nog een verzorgende. Ik vraag me af waar je die informatie weghebt? Wij zijn een grote organisatie maar werken ook net als buurtzorg met hele kleine groepjes. en ook ingezet naar bevoegd en bekwaam. Wie bekwaam is voor de hele indicatie die wordt gestuurd. Dus niet alleen de buurtzorg de hemel in prijzen.

 11. Ik lees de reactie van Willie, en de reactie van Judit,
  Ook ik werk bij Buurtzorg en een voordeel is niet alleen dat we alles doen( hoge deskundigheid is ’n must), een klein team hebben en zelfssturend zijn etc. maar ook zorgen we dat de cliënt, in principe maar 4 collega’s kent. En bij verschillende thuiszorgorganisatie hebben cliënten soms wel 29 of meer zusters gehad.
  En ik overdrijf dan echt niet.. en dat is waarom men ook kiest voor de Buurtzorg,

 12. Dat de wijkzuster beter en goedkoper is, is al jaren bekend. Buurtzorg werkt al 5 jaar met dit concept.
  Kleine zelfsturende teams, met max 10-12 goed opgeleide wijkverpleegkundige en wijkziekenverzorgende.
  Korte lijnen met huisartsen, ziekenhuizen, fysio en ergotherapeuten.
  Doordat de zorg wordt geleverd door een klein team, heb je snel overzicht over de situatie.Zodat je hier snel op kunt inspelen.
  Onlangs heeft Buurtzorg nog een prijs gewonnen, als beste werkgever van Nederland.

 13. REDACTIE NURSING, WAAR KOMT DEZE ZIN VANDAAN?
  “Een wijkverpleegkundige kan veel taken alleen uitvoeren, zoals wassen, medicijnen geven en helpen bij het aantrekken van steunkousen. De thuiszorg stuurt daar verschillende medewerkers voor”.
  … zonder nadenken copy/paste van andere internetsites zoals die van NRC !
  Deze zin komt in het hele rapport van BMC NIET voor.
  Als verpleegkundige in de wijk ben ik erg teleurgesteld over deze ondoordachte vermelding!
  Ons thuiszorgteam stuurt NOOIT 2 aparte zorgverleners ( 1 voor de ADLzorg en de ander voor het aanreiken van de medicijnen) dit wordt altijd in 1 zorgmoment door één en dezelfde medewerker gedaan. En dat kan een verzorgende zijn of een (wijk)ziekenverzorgende of een (wijk)verpleegkundige, net naar gelang de situatie van de cliënt verlangt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.