Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zorg op afstand in thuiszorg onvoldoende benut’

Met het oog op het komende personeelstekort in de thuiszorg zouden meer mensen gebruik moeten maken van zorg op afstand, stelt onderzoeksinstituut Nivel.

‘Zorg op afstand is een antwoord op de toenemende vraag naar zorg en het verwachte tekort aan medewerkers in de thuiszorg’, aldus Nivel. ‘Het weinige gebruik ervan is echt een gemiste kans.’

Zorg op afstand
De website van het Nivel meldt dat het aantal cliënten dat ‘zorg op afstand’ krijgt via een tele- of videoverbinding met de thuiszorgmedewerker in 2008 gelijk bleef in vergelijking met voorgaande jaren. De onderzoekers begrijpen niet waarom thuiszorginstellingen niet méér gebruik maken van deze zorgmethoden. De thuiszorg is op deze manier sneller bereikbaar, zij het zonder fysiek contact. Uit een eerdere peiling kwam naar voren dat cliënten zich daardoor veiliger voelen en verwachten langer thuis te kunnen wonen.

Videocommunicatie
In Nederland bieden ongeveer zorg op afstand aan. Via videocommunicatie onderhouden 765 cliënten contact. Vooral bij patiënten met diabetes, longziekten en hartfalen wordt gebruik gemaakt van telebegeleiding. Zij vullen dagelijks via mobiele telefoon een aantal vragen in over hun ziekte of leefstijl. Bij videocommunicatie kan de cliënt met een druk op de knop een medewerker van de zorgcentrale oproepen en via een beeldscherm aan deze persoon vragen stellen.

Nivel
Door: redactie Nursing

Zwangeren krijgen zorg op afstand
Zorgopafstand.net

1 REACTIE

  1. Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland vindt het jammer dat zorg op afstand niet vaker wordt ingezet in de thuiszorg.
    Wij denken dat het zorgstelsel te weinig prikkels kent om te innoveren. Daarnaast belemmeren wet- en regelgeving zorginnovaties als zorg op afstand.
    Zorg op afstand zou onderdeel moeten uitmaken van het beroepskader van de verpleegkundige en verzorgende. Zij moeten al in de opleiding kennis en ervaring opdoen met ICT-toepassing zoals zorg op afstand. Dan worden innovaties vanzelfsprekender.
    Als zulke ICT goed wordt toegepast, kan dit het vak van verpleegkundigen en verzorgenden verrijken. Het kan ook een ondersteuning zijn bij de uitvoering van werkzaamheden, zoals het elektronisch cliëntendossier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.