Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Baarmoederhalskanker is uit te bannen’

Baarmoederhalskanker is zo goed als uit te bannen. Dat stelt prof. dr. Chris Meijer van de afdeling pathologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.
'Baarmoederhalskanker is uit te bannen'

Met een nieuwe dna-methode om het uitstrijkje uit te voeren, zou volgens Meijer het aantal gevallen van baarmoederhalskanker fors kunnen worden teruggebracht. Ook zou het volgens hem helpen als de overheid een soort thuistest invoert, waarmee vrouwen zelf een uitstrijkje kunnen maken dat ze vervolgens zelf naar een laboratorium moeten opsturen.

Baarmoederhalskanker voorkomen
Een deel van de vrouwen die nu niet reageren op de uitnodiging van de overheid om bij de dokter een uitstrijkje te laten maken, zou op die manier kunnen worden bereikt. Meijer schat dat met de thuistests ongeveer honderd gevallen van baarmoederhalskanker kunnen worden voorkomen. Nu krijgen ongeveer 620 vrouwen per jaar deze kankersoort. Per jaar overlijden ongeveer tweehonderd vrouwen.

Uitstrijkje
Het uitstrijkje wordt nu geanalyseerd door deskundigen met het blote oog, via een microscoop. De professor pleit voor de invoering van een nieuwe dna-methode die naar zijn mening veel effectiever is. Hij verwacht dat hiermee ongeveer 75 extra tumoren zouden kunnen worden voorkomen.

HPV-vaccinatie
Samen met een andere maatregel die de overheid kort geleden heeft ingevoerd, namelijk het vaccineren van jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker, zou de ziekte zo goed als kunnen verdwijnen, verwacht de patholoog. De Gezondheidsraad beraadt zich op de mogelijkheden om de screening op baarmoederhalskanker te verbeteren.

Door: redactie Nursing
Apotheek.org / ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.