Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Baby’s met zuurstofgebrek in de koeling

Het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht gaat pasgeboren baby's die tijdens de bevalling zuurstofgebrek hebben gehad, in een speciale natte matras koelen.
Baby's met zuurstofgebrek in de koeling

 

Ervaringen in de Verenigde Staten bieden volgens het kinderziekenhuis goede hoop dat de zuigelingen door deze behandeling minder kans hebben te overlijden of blijvende handicaps op te lopen.

Zuurstofgebrek

Volgens kinderarts Floris Groenendaal, gespecialiseerd in pasgeborenen, worden in Nederland naar schatting vier baby’s per week geboren met zuurstofgebrek. De schatting geldt alleen voor kinderen die op tijd, na negen maanden, ter wereld komen. Twee derde van die kinderen overlijdt of loopt ernstige handicaps op.

Koelingsmethode
Het is de bedoeling dat negen andere ziekenhuizen in Nederland, die ook een speciale intensivecareafdeling voor pasgeborenen hebben, in de loop van het jaar ook met de koelingsmethode gaan werken. Het kind moet binnen zes uur na de geboorte drie dagen in het matrasje worden gekoeld tot een temperatuur van 33 tot 34 graden Celsius. De matras is gekoppeld aan een soort koelkast. Het koelapparaat kost volgens Groenendaal ongeveer 15.000 euro.

Uitleg aan ouders
De baby’s krijgen zonodig slaapmiddelen en pijnstillers toegediend om minder last te hebben van het onaangename gevoel. Het is volgens Groenendaal voor artsen heel tegennatuurlijk om pasgeborenen koel te houden. ‘Wij zijn er altijd op gericht geweest om kinderen juist lekker warm te houden.’ Hij verwacht dat ook ouders veel uitleg nodig zullen hebben om te wennen aan de nieuwe behandeling van hun kind. ‘Maar we denken dat we met deze behandeling de kinderen echt beter kunnen helpen.’

Geen negatieve gevolgen

Het Wilhelmina Ziekenhuis heeft al een baby met de koelmatras behandeld, en dat kind heeft geen negatieve gevolgen overgehouden aan het zuurstofgebrek. De arts verwacht dat de matrasmethode een standaardbehandeling wordt voor pasgeborenen die aan een tekort van zuurstof hebben geleden.

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.