Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bacterie clostridium difficile steeds vaker in ziekenhuizen

De bacterie clostridium difficile komt geregeld voor in Europese ziekenhuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en RIVM, waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.
Bacterie clostridium difficile steeds vaker in ziekenhuizen

Volgens arts-microbioloog Ed Kuijper en arts-infectioloog Martijn Bauer van het LUMC lijkt clostridium difficile zelfs bezig met een opmars in Europa. De bacterie wordt vaker aangetroffen dan voorheen. Dat komt mogelijk doordat ziekenhuizen er alerter op zijn en daardoor een besmetting eerder op het spoor komen. De aanpak verschilt sterk per land en daarmee ook het aantal aangetroffen gevallen.

Sterfgevallen
De studie biedt voor het eerst inzicht in de sterfte als gevolg van clostridium difficile. Van de besmette patiënten was 22 procent drie maanden later overleden. Vier op de tien sterfgevallen bleek in ieder geval deels toe te schrijven aan de ziekenhuisbacterie. De agressieve variant die in 2005 leidde tot sterfgevallen in ziekenhuizen in Nederland en andere Europese landen, kwam evenwel minder vaak voor dan de onderzoekers hadden verwacht.

Darmbacterie
Clostridium difficile zorgt regelmatig voor infecties onder ziekenhuispatiënten. Infectie leidt tot diarree en in het uiterste geval tot een ernstige dikkedarmontsteking, waaraan verzwakte patiënten soms overlijden. De meeste patiënten die een infectie met clostridium difficile doormaakten, hadden een hoge leeftijd, een onderliggende ziekte en werden met antibiotica behandeld.

Antibiotica
Van clostridium difficile worden meer dan 300 verschillende typen onderscheiden die in de darm aanwezig kunnen zijn zonder symptomen van ziekte. Problemen ontstaan vaak na gebruik van antibiotica waardoor de bacterie kan uitgroeien en toxinen produceert die diarree veroorzaken.

Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

1 REACTIE

 1. Een oplossing kan zijn, kleinere ziekenhuizen in een natuurlijke omgeving.
  Spreiding, geen 1000 zieke mensen bijelkaar.
  Ook wordt het tijd ,dat alternieve geneeswijsen 🙂 door iedere huisarts mogen worden toegepast, of onderzocht.
  Als je bedenkt dat van Glostridium difficile (moeilijk )meer dan 300 verschillende typen zijn te onderscheiden.
  Die in de darm aanwezig kunnen zijn zonder symptomen van ziekte.
  Problemen ontstaan vaak na het gebruik van Anti-Biotica .
  Eigenlijk logisch want Anti-Biotica DOOD bacterien.
  We moeten bacterien te vriend houden, dus zorg voor een gezonde voeding.
  Bijvoorbeeld een moestuin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.