Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Ban de band’ binnenkort van start

Het verbetertraject 'Ban de Band', bedoeld om onrustbanden voorgoed te laten verdwijnen, gaat eind april 2009 in Utrecht van start.
'Ban de band' binnenkort van start

De bedoeling van het traject is dat organisaties binnen de verstandelijk gehandicapten en ouderenzorg binnen een half jaar het gebruik van (Zweedse) onrustbanden afbouwen.

Initiatief
Het verbetertraject is een initiatief van Zorg voor Beter en richt zich op het in korte tijd afbouwen van het gebruik van (Zweedse) onrustbanden. Het traject duurt zes maanden, daar tussenin zijn twee of drie projectleidersbijeenkomsten waarbij projectleiders ervaringen uitwisselen en experts kunnen raadplegen.

Afbouwen
De deelnemende organisaties vormen een verbeterteam met een manager, een arts, een gedragskundige (indien beschikbaar) en minimaal twee uitvoerend medewerkers. Dit verbeterteam is verantwoordelijk voor het afbouwen van de onrustbanden binnen de eigen locatie/organisatie.

Toolkit
Vilans organiseert de conferenties en bijeenkomsten en ontwikkelt een toolkit waarmee organisaties kunnen werken. De toolkit bevat analyse-instrumenten, meetinstrumenten, achtergrondinformatie, een draaiboek, een actieplan, beschrijving van goede voorbeelden, een DVD met voorbeelden en alternatieven, werkboek en achtergrondinformatie.

Overlijden
Het gebruik van vrijheidsbeperkende (Zweedse) banden of onrustbanden komt in de verstandelijk gehandicaptenzorg (VG) en in verpleeg- en verzorgingshuizen (V&V) nog regelmatig voor. Het is een zware maatregel die ernstig ingrijpt in de vrijheid van mensen. Jaarlijks overlijden ongeveer drie mensen aan de gevolgen van het (foutief) gebruik van banden. In 2008 zijn echter al zeven mensen ten gevolge van de Zweedse band overleden.

Door: redactie Nursing

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik denk dat de zweedse band soms te snel ingezet wordt, maar bij mijn werk (gehandicaptenzorg) is er een cliënt die zich veilig voelt in de band. Zonder gaat hij herrie schoppen, iedereen wakker maken, en hij gaat niet slapen. Met band om voelt hij zich happy en gaat hij slapen. Moet dat dan afgeschaft worden? We willen toch t beste voor de cliënt, nou deze cliënt voelt zich hier goed bij! Dus wat nou verdiep je in de materie, soms is het voor de cliënt gewoon beter deze niet vrij rond te laten lopen…

 3. Ik denk dat de zweedse band alleen als allerlaatste redmiddel gebruikt moet worden… bij mij op stage wordt het soms ongepast gebruikt. ‘er is een risico dat hij weer door het lint gaat, leg hem maar vast’. dat vind ik dus niet kunnen, maar ja aan de ander kant de veiligheid van medewerkers en de anderen moet ook gewaarborgd blijven. Bij deze meneer denk ik juist dat hij door het lint gaat omdat hij dan niets meer kan en daarom nog wilder wordt en een gevaar wordt. Maar ik blijf erbij, zolang er geen alteratief is en er geen andere mogelijkheid is om iemand zowel voor zichzelf als voor een ander te beschermen dit middel niet weg gelaten kan worden. MAAR wel als laatste redmiddel!
  En niet omdat het dan voor het personeel makkelijker is (wat beschamend genoeg SOMS voorkomt! Er zijn natuurlijk niet te vergeten genoeg mensen die hun beroep goed uitvoeren!)!
  Een reactie op vicky (niet aanvallend bedoeld: het wordt niet alleen gebruikt om mensen op bed te houden en wordt niet alleen gebruikt bij ouderen die niet meer kunnen opstaan, dus dat is geen optie, denk maar eens aan een verstandelijk beperkte die totaal door het lint is en niet te stoppen is en zowel anderen als zichzelf schade toebrengt.

 4. nou, nou van een negativiteit. Wat is het allemaal weer slecht! Beste mensen, verdiep je voordat je reageert eens in de materie. Zweedse banden veroorzaken jaarlijks onnodige doden. Daarnaast blijkt dat het percentage van lichamelijke beschadingingen door b.v. vallen lager is dan beschadigingen door zweedse banden. Hoewel ik het helemaal eens ben met het feit dat je zorgvragers soms moet beschermen, kan en mag je niet alle risico’s weg behandelen. Soms is het voor het welzijn van een zorgvrager gewoon weg beter deze vrij te laten lopen (met b.v. een safehip aan) waarbij een kans bestaat te vallen, dan deze te fixeren. Ik vind dat de mate van risicoacceptatie in de zorginstellingen omhoog moet. Op een of andere wijze mag in een instelling niets overkomen (gevoed door de media) en dat ten koste van het welbevinden van de mensen die er WONEN!

 5. Ik blijf mij afvragen waarom het helemaal weg moet? In verpleeghuizen worden er oa bedsensoren gebruikt, prima als dit mogelijk is!Maar ik werk zelf in de gehandicaptenzorg, en de zweedse band wordt bij ons gebruikt voor bewoners met epilepsie…en dit houdt dan niet in de mensen met de kleine toevallen. Het is voor de eigen veiligheid, we doen onze bewoners niet voor de lol vast. Graag verder denken allemaal, niet alleen maar uitgaan van de slechte verhalen en hoe het nieuws ons zwart wil maken!

 6. Ik begrijp dat er hoog/laag tot de vloer bedden zijn!
  Misschien een alternatief voor de zweedse band. Dan val je nooit hoog. En dan eerst overeind komen.
  Zie fotoboek “een man wordt oud en sterft” uit de 70
  tiger jaren. Daar kom je de matras op de grond tegen.

 7. Ik vraag me bij deze artikelen elke keer weer af: “wat zijn de alternatieven bij verwarde mensen die niet goed ter been zijn”? Gewoon laten vallen en heupen breken? Meer verzorgenden inschakelen(van welk geld), of misschien de top van de organisatie naast het bed/stoel laten zitten? Mensen zoveel medicatie geven dat ze uberhaubt niet meer kunnen staan?
  Hoeveel meer mensen zullen komen te overlijden als(aldanniet indirect)gevolg van valpartijen???

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.