Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekmakende stoffen in infusen, maagsondes en beademingsslangen

Allerlei medische hulpmiddelen, zoals infusen, maagsondes en beademingsslangen zouden ongezond plastic bevatten. Een groep medisch specialisten pleit er in Medisch Contact voor om hormoonverstorende stoffen te weren.
001_721_rb-image-2699316.jpeg

De stoffen zijn vooral schadelijk voor (ongeboren) baby’s en jonge kinderen omdat ze nog in de groei zijn, schrijft De Volkskrant vandaag. De groep specialisten deed hun oproep om de stoffen te weren in vakblad Medisch Contact. Zij vinden het onverantwoord dat artsen medische hulpmiddelen met weekmakers, Bisfenol A of andere hormoonverstorende stoffen gebruiken. 

In veel medische hulpmiddelen zit plastic die polyvinylchloride (PVC) bevatten. Deze stof kan weglekken naar de patiënt, met schadelijke gevolgen. Zo is er volgens de auteurs een toename van hormoongeralteerde kankers, zoals borstkanker en zaadbalkanker. Volgens de auteurs laten studies zien dat ziekten zoals obesitas en astma gerelateerd kunnen worden aan de hormoonverstoorders. Een ander veelgebruikte weekmaker is DEHP. deze stof komt veel voor in infusen en zorgt ervoor dat plastic soepel en buigzaam wordt. Deze stof kan via het infuus naar de bloedbaan lekken of via de beademing naar de longen. 

‘Meer onderzoek nodig’

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is er meer onderzoek nodig om harde conclusies te kunnen trekken. ‘Zolang hard bewijs ontbreekt, kunnen we niet stellen dat de situatie in ziekenhuizen onveilig is’, zegt woordvoerder Wouter van der Horst in de Volkskrant.  In het Westfriesgasthuis in Hoorn werken ze op de neonatologie volledig pvc-vrij. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.