Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Barbara van Ede, nieuwe columnist Nursing: ‘Ik gooi graag balletjes op’

Ze heeft zin in haar nieuwe bijbaan: Barbara van Ede (47), in het dagelijks leven medium care verpleegkundige in het UMC Utrecht, is vanaf december Nursings nieuwe columnist.
Barbara van Ede zit op de grond
Barbara van Ede: 'Ik vind het best spannend om columnist te worden voor Nursing.' (Foto: Arno Massee)

Heb je er zin in?

Barbara: ‘Uiteraard ! Ik was best vereerd toen ik gevraagd werd. Ik schrijf al een paar jaar over wat in me opkomt. Dat gaat eigenlijk heel natuurlijk; er is iets waar ik me over verbaas, het gist in mijn hoofd en als ik dan ga schrijven komt het er in 1 keer uit.

Dat ik dat nu ook ga doen voor Nursing is positief maar ook wel spannend. Voor mijn eigen blogs plop ik er een tekst uit en zet die online. Nu moet het langs een redacteur, die heeft een mening, weet je wel. Ik vind het ook wel spannend omdat meer mensen het zullen lezen.’

Je bent toch wel gewend aan feedback, op Twitter heb je 3800 volgers.

‘Ja dat is wel zo, maar toch. Die mensen hebben besloten mij te volgen. Ach, we zien het wel.’

Lees Barbara’s eerste officiële blog voor Nursing: Verplegen is topsport >>>

Je werkt al vele jaren als medium care verpleegkundige op dezelfde afdeling. Wat trekt je er in aan?

‘Het intrigerende aan neuro is dat het leven van de patiënt van het ene op het andere moment op zijn kop staat. Een cva heeft veel impact op diens leven en op dat van zijn familie en naasten. Als verpleegkundige kun je echt iets voor hen betekenen.

We doen als universitair ziekenhuis ook mee aan trials, dat vind ik interessant. Daarbij komt dat er in de neurologie nog best veel onbekend is, waardoor niet alles in protocollen vaststaat. Op de automatische piloot zorg verlenen is dus geen optie. Dat zoeken verveelt echt nooit.’

Waarover wil je voor Nursing schrijven?

‘Ik wil terug naar het simpele, naar de basis. Me verwonderen over waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Zo komt er in januari een column over de koffiepauze: waarom moeten we eigenlijk allemaal om 10 uur klaar zitten, eigenlijk is dat onhandig toch?

Ik sta niet graag op de barricades, liever gooi ik balletjes op en hoop dat ze worden opgepakt. Zo heb ik me als inservice A-opgeleide verpleegkundige vóór de zomer online geroerd over het wetsvoorstel BIG II. Dat leverde zelfs een ontmoeting op met minister Bruins. Maar toen de discussie online heftiger werd, heb ik meer afstand genomen. Ik ben beter in balletjes opgooien.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.