Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Snuffelaars dossier Barbie: 85 berispingen, geen ontslagen

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft 85 medewerkers een officiële waarschuwing gegeven, omdat ze stiekem aan het rondneuzen waren in het dossier van realityster ‘Barbie’, zo meldt RTL Nieuws.
Haga Ziekenhuis
foto: HagaZiekenhuis

Als ze nog eens de fout ingaan, volgt ontslag op staande voet, zo heeft het ziekenhuis laten weten. Voor alle betrokkenen was dit de eerste waarschuwing. Daarom zijn er ditmaal geen ontslagen gevallen.

 Wat zijn de consequenties als je rondneust in een patiëntendossier terwijl je daar niets te zoeken hebt? En moeten de dossiers beter beveiligd? Tien vragen over ongeoorloofde inzage in het EPD.

Betrokkenheid

Eerder deze maand kwam bij een routinecontrole aan het licht dat tientallen medewerkers van het HagaZiekenhuis in het digitale dossier van ‘Barbie’ hadden gesnuffeld. Het bekijken van medische privégegevens mag alleen als er een behandelrelatie is. Deze medewerkers hadden dat niet, zo bleek.

De BN’er werd begin dit jaar in het Haagse ziekenhuis opgenomen na een zelfmoordpoging. Een klokkenluider bracht het misbruik via de website Publeaks naar buiten.  Het ziekenhuis heeft de ongeoorloofde inzage daarop gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens, die een onderzoek is begonnen. Dat onderzoek loopt nog.

Om privacyschendingen in de toekomst te voorkomen, scherpt het ziekenhuis de procedures verder aan, zo meldt RTL Nieuws. Zo krijgen medewerkers een extra waarschuwing wanneer ze een dossier openen, gaat het ziekenhuis met extra steekproeven controleren of de regels worden gevolgd en moet iedere medewerker die toegang heeft tot de patiëntendossiers een online cursus volgen over privacy.

VIP-status

Het Tergooi ziekenhuis, met locaties in Hilversum en Blaricum, heeft voor BN’ers de ‘vip-status’ bedacht. Daarmee schrijven patiënten zich niet in onder hun eigen, maar  via een speciaal patiënten-identificatienummer of een schuilnaam. Ook het VUmc biedt patiënten deze mogelijkheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.