Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hbo-verpleegkundige wordt regieverpleegkundige

Noem de mbo-verpleegkundige basisverpleegkundige en de hbo-verpleegkundige regieverpleegkundige. Dat adviseert de stuurgroep van het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’.
zuurstof AM_20120615_6643.jpg
Foto: Arno Massee

Onder leiding van voorzitter Doekle Terpstra overhandigde de stuurgroep woensdagmiddag  13 januari het eindrapport van het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’  aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Doekle Terpstra: ‘Om nu en in de toekomst goede, samenhangende zorg te kunnen leveren, is een juiste mix aan zorgprofessionals nodig, die met elkaar en met de zorgvrager en diens naasten samenwerken. De verzorgende, mbo-verpleegkundige- en hbo-verpleegkundige spelen daarin vanuit de eigen kracht ieder hun eigen rol.’

Nieuwe titels
In het rapport staan de beroepsprofielen van hbo-verpleegkundigen, mbo-verpleegkundigen en verzorgenden. De stuurgroep doet op ‘persoonlijke titel’ een voorstel voor de benaming: basisverpleegkundige voor de mbo-verpleegkundige en regieverpleegkundige voor de hbo-verpleegkundige.  Ook adviseert de stuurgroep de minister dat zittende verpleegkundigen tot 2024 de tijd krijgen om te opteren voor hbo- of mbo-verpleegkundige zodat uiteindelijk alle verpleegkundigen een duidelijke functietitel krijgen in het BIG-register.

Regieverpleegkundige
Het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige is verzwaard om tegemoet te komen aan de steeds complexer wordende zorg. De hbo-verpleegkundige kan scherp analyseren en verschillende kennis combineren, wat belangrijk is om te kunnen werken in zorgsituaties die onvoorspelbaar en complex zijn. Ook is de hbo-verpleegkundige bij uitstek de regisseur van het hele zorgproces.

Stuurgroep: ‘Twee verschillende beroepen voor verpleegkundigen’
Lees het interview dat Nursing eerder had met voorzitter van de Stuurgroep Doekle Terpstra.
 Lees meer>>

Basisverpleegkundige
De mbo-verpleegkundige blijft een belangrijke speler in de zorgverlening en behoudt de huidige bevoegdheden. Ze zal vooral werkzaam zijn in planbare en voorspelbare zorgsituaties.

Verzorgende IG
Ook maakte de stuurgroep een beroepsprofiel voor de verzorgende, dat in lijn is met de beroepsprofielen van de hbo- en mbo-verpleegkundigen. Verzorgenden verlenen meestal persoonlijke zorg en begeleiding in de leefsituatie van de zorgvrager.

Dossier functieprofielen mbo-hbo
Wil je nog eens rustig teruglezen hoe het ook al weer zat met de discussie over het onderscheid tussen mbo en hbo? Bekijk de artikelen in dit dossier. Lees meer>>

De zorgkundige
In 2012 presenteerde de commissie Meurs al de eerste versie van de beroepsprofielen. Dit maakte op Nursing.nl flink de tongen los. Vooral de titel ‘zorgkundige’ die door de commissie was bedacht voor een combinatie tussen de mbo-verpleegkundige en de verzorgende, zat de verpleegkundigen dwars en zou een ‘degradatie’ zijn voor het vak.

Meer lezen
– Rapport Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging
– Aanbiedingsbrief Eindrapport ‘Toekomstbestendige beroepen binnen de verpleging en verzorging’ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.