Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Basisverpleegkundige’ voor mbo-collega waarschijnlijk van de baan

De titel ‘basisverpleegkundige’ voor de mbo-opgeleide verpleegkundige lijkt van de baan. Waarschijnlijk zal dit ‘verpleegkundige’ blijven.
verpleegkundigen overleggen in de hal van een verpleegafdeling
Foto Arno Massee

Dat zegt Doekle Terpstra, voorzitter van de regiegroep rond de beroepsprofielen in gesprek met Nursing. Hij reageert daarmee op een blog van Henk Bakker (directeur V&VN), die schrijft over ‘verpleegkundige’ in plaats van ‘basisverpleegkundige’ als titel voor de mbo-opgeleide collega.

Gastblog: ‘Je bent niet ‘gewoon’ basisverpleegkundige’

Basisverpleegkundige (mbo) en regieverpleegkundige (hbo) waren de titels die de regiegroep onder leiding van Terpstra in januari 2016 adviseerde in het eindrapport van het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’. Terpstra: ‘Allereerst is het belangrijk te benadrukken dat minister Schippers gaat over de verankering van de beroepstitels, niet ik. Maar ook ik krijg signalen dat ‘basisverpleegkundige’ van de baan is.’

Lees ook: Hbo-verpleegkundige wordt regieverpleegkundige

Complex

Volgens Terpstra is het juridisch erg complex om wijzigingen voor twee beroepen door te voeren in de wet- en regelgeving. Hij noemt het dan ook aannemelijk dat de minister dit ervoor heeft gekozen dit voor slechts één groep te doen. ‘Blijkbaar is daarbij de voorkeur gegeven aan de hbo-verpleegkundige, de regieverpleegkundige,’ aldus Terpstra.

Regieverpleegkundige

De discussie over de titels voor de mbo- en hbo-verpleegkundigen is inmiddels een slepende kwestie. Ook over de titel ‘regieverpleegkundige’ is het laatste woord nog niet gesproken. Vorige week nog riep de VAR van het Elisabeth Tweestedenziekenhuis (ETZ) in een brief aan minister Schippers op om die titel voor hbo-opgeleide collega’s te heroverwegen. De titel ‘regieverpleegkundige’ doet volgens hen geen recht aan de totale inhoud van het verpleegkundig beroep. In de eerdergenoemde blog roept Henk Bakker dan ook op om goede suggesties voor nieuwe titels te laten horen. ‘Als iemand een beroepstitel voorstelt waartegen geen enkel bezwaar te maken is en die daarmee 100 procent steun heeft binnen onze beroepsgroep, dan omarmt V&VN deze natuurlijk onmiddellijk. Zolang ‘verpleegkundige’ er maar in terugkomt.’

Lees ook: ‘Titel regieverpleegkundige doet geen recht aan het beroep’

9 REACTIES

 1. Het lijkt mij goed als er onderscheid komt tussen huidige MBO en HBO, want nu ben je na beide opleidingen Verpleegkundige, verdien je hetzelfde en doe je ook vaak hetzelfde. Het nieuwe voorstel m.b.t. de nieuwe beroepsprofielen is vaag en doet geen recht aan de verschillende titels. Bovendien is dit dus nog allemaal niet zeker! Nog steeds zijn er meer dan 20.000 inservice-verpleegkundigen het niet eens met het feit dat zij niet genoemd worden, het gaat om MBO en HBO, maar onduidelijk is dat invervice-verpleegkundigen toch echt bij de HBO-groep horen en niet bij de huidige BBL/ROC opleiding. Op 7 december zal het overleg m.b.t. dit onderwerp plaatsvinden in de Tweede Kamer. Ook zijn er nog gesprekken met onder andere de verschillende kamerleden/ V&VN etc. Voorstel titels: MBO: assistent-verpleegkundige niveau 4(zoals de titel onderwijsassistent), HBO/Inservice-verpleegkundige: (Basis) verpleegkundige niveau 5 (zoals de artsen), gespecialiseerd verpleegkundige/ regieverpleegkundige: niveau 6 en dan de verpleegkundig specialist/ verplegingswetenschapper niveau 7! Dat is duidelijk en dan weet iedereen, werknemer, werkgever en zorgverzekeraars waar ze aan toe zijn.
  Men kan nog steeds de petitie tekenen! https://petities.nl/petitions/erken-inservice-opleiding-verpleegkunde-a-op-hbo-niveau?locale=nl

 2. Lees alle reacties
 3. Wat een totale drukmakerij over de naam voor een HBO of MBO verpleegkundige.
  Realiseer je wat het voor de patiënt uit maakt. De patiënt is gebaad met een goede -professionele verzorging en verpleging.Het zal hem /haar een worst zijn of er een HBO of MBO verpleegkundige naast hem /haar staat.Straks in 2020 moet elke verpleegkundige HBO geschoold zijn, en dan …wat is dan de meerwaarde op de werkvloer en voor de patiënt.Ik ben erg benieuwd wat er is veranderd.

 4. Een goed bericht als je bekijkt waar we vandaan komen.
  2012 zou niveau 4 geen verpleegkundige maar zijn maar zorgkundige en tevens niet meer BIG geregistreerd, kijkend naar het profiel van toen der tijd een soort verzorgende-IG.
  2014 na veel ophef en onrust onder de beroepsgroep basisverpleegkundige met bigregistratie tot nu dat we gewoon verpleegkundige blijven zoals het hoort en dus gelukkig ons werk kunnen blijven doen want dat is hard nodig!
  Nu dit is opgelost kan er verder worden gekeken hoe de HBO-V precies te positioneren en welke taken daarin kunnen worden weggezet. Nu echt vanuit de HBO-V i.p.v. ten koste van de MBO-V.

  • Het is dus niet vreemd dat er te kort is aan verpleegkundigen.
   En wat voor een soort regering is er in Nederland waar de ministerie van volksgezondheid de verpleegkundigen A degraderen tot ziekenverzorgers!
   Ik raad iedereen aan om met ziektes in een Portugees ziekenhuis opgenomen te worden.

 5. Aanvullend, waarom niet blijven bij de oude en degelijke opleiding en daarna kan men specialiseren. Wat altijd al mogelijk was, zoals CCU of ICU of Nierdialyse of OK, of Kraam of Kinderaantekening of Wijk. De mogelijkheden waren oneindig.
  Het idee dat iemand na de inservice opleiding en specialisme zoals ICU plotseling wordt gedegradeerd is onverteerbaar. Er was ook een mogelijkheid om verder te gaan als Hoofdzuster maar het lijkt wel of iedere HBO-V meteen een soort hoofdzuster of manager kan worden. Daar moet je eerst voor bewijzen in de Praktijk. Niet in de schoolbanken.

 6. Wat een toestand en verwarring in het Nederlands verpleegkundig beroep.
  Wat is de meerwaarde van de HBO terwijl die na hun studie geen praktijk ervaring hebben. Ze worden wel betaald naar de titel HBO maar naar mijn ervaring zijn ze behoorlijk slecht opgeleid en een enorme discriminatie naar de “echte” verpleegkundigen die van alle markten thuis zijn door hun veelzijdige praktijk opleiding. Verpleegkunde is een vak en niet een “Hoogopgeleid beroep” met veel theorie waarvan de meeste theorie niet gaat over de patiënten en verzorging maar over “protocollen”.

  • En daarom ben ik tegen om de titel regieverpleegkundige aan te nemen. HBO verpleegkundigen doen veel meer dan dat. En MBO verpleegkundige zijn niet de ”echte verpleegkundigen”. Ik als HBO-V’er heb 6 stages gehad, en vanaf jaar 1 al gelijk stage gelopen. Ik heb even veel praktijkervaring als een MBO’er.

   Daarbij gaat de theorie in onze opleiding zeker niet alleen over ”protocollen”! Maar juist over klinisch redeneren, medische basiskennis en onderzoek doen. Volgens mij ook erg belangrijk in de zorg. Ow ja.. en zonder die protocollen zou je niet eens normaal je werk kunnen doen. Behalve als je graag 40 jaar hetzelfde doet zonder door te blijven leren en op de hoogte te zijn van veranderingen en verbeteringen.

   • 6 stages gelopen en en evenveel ervaring als verpleegkundige A? Hoeveel weken? Wij deden 3 maanden Bedverpleging, 3 maanden kinderen, 3 maanden kraam, 3 maanden psychiatrie, 3 maanden chronische/bejaardenzorg, 3 maanden kleine specialisme: Ogen of KNO of Dermatologie of Gynaecologie. 3 maanden OK kiezend uit de grote OK of de kleine specialisme. Maar we moesten ook grote buikoperaties zien en aftekenen. En we moesten een operatie steriel staan en meedoen. Dan 3 maanden Interne en 3 maanden Chirurgie. En voor iedere stage 2 of 3 weken theorie. We deden alle diensten mee dus ook nachtdiensten van een week. We leerden infusen inbrengen, bloed prikken, ook bloedgassen uit de slagader in de lies. Katheters inbrengen bij mannen en bij vrouwen. Op Interne CCU moesten we alles doen als 3de jaars. Defibrilleren reanimatie enz-
    Verder als VP A waren er veel mogelijkheden zoals OK of CCU of ICU of Nier dialyse of kinder of kraam aantekening halen. Poli of doorgaan met B = Psychiatrie of Z = zwakzinnige zorg. Twee jaar extra opleiding.

    Mijn man werd acuut opgenomen in Eindhoven in Maxima ziekenhuis en als ik om 11 uur op bezoek kwam, was hij niet gewassen noch geschoren en zijn bed was VIES. Ik woon al sinds 1999 niet meer in Nederland en het duurde even om te ontdekken dat ik te maken had met HBO en niet met VP A. Ik heb mijn man zelf gewassen anno 2013 en dit was niet in Afrika maar in Nederland. Er werd gewerkt met protocollen en er was bijna nooit iemand te bereiken omdat ze computer lijsten in moesten vullen. Dus standaard vragen en niet observatie. Mijn man werd op de toilet gezet met de opdracht om te bellen. Hij had uitgezaaide kanker in zijn ruggenwerf, belde maar niemand kwam, stond op en viel en ik weet niet hoelang hij daar gelegen heeft maar toen ik hem aantrof was hij doodsbang voor een “verpleegkundige” van 25 jaar die hem op zijn donder heeft gegeven. Hij heeft 10 minuten gewacht en nadat hij viel kan het wel 30 minuten zijn geweest voordat hij gevonden werd. Hij was een ex-militair en is nog nooit in zijn leven bang geweest. Is dit een Protocol? Je behoort als een verpleegkundige buiten te wachten en niet iemand in deze situatie achter te laten. Ik was bang om kritiek te geven omdat de Hoofdzuster is afgeschaft dus is er geen centrale controle meer en deze HBOer kan wraak nemen op mijn man. Nee ziekenhuizen zijn onveilig geworden door de veranderingen en wat ik lees dat het ingewikkelder is geworden zet ik mijn vraagtekens tegenover. “wetenschappelijk” onderzoek is natuurlijk helemaal van het zotte. Sinds wanneer is verpleegkunde een wetenschap?

    In Portugal werden 2 Nederlandse HBO verpleegkundigen ontslagen in het privé verpleegtehuis, waar ik ook werkte als VP A omdat ze totaal geen werk ervaring hadden. Ze vroegen mij of ik hen bloedprikken kon leren. Ik heb dit door gewezen naar de Schotse Matron of wel Hoofdzuster die dus de beslissing nam om ze te ontslaan omdat ze niet bekwaamt waren in hun beroep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.