Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Beademing blijft onderdeel van reanimatie

De beademing blijft een essentieel onderdeel van de basale reanimatie van volwassenen, tenzij men niet kan of wil beademen. Dit staat in de nieuwe reanimatie richtlijnen voor Nederland en België, die gisteren zijn gepresenteerd tijdens het reanimatiecongres van de Nederlandse Reanimatieraad. De nieuwe richtlijnen vervangen de oude uit 2005-2006.
Beademing blijft onderdeel van reanimatie

Er was enige verwarring over de beademing bij reanimatie, sommige verpleegkundigen dachten dat dit zou worden verwijderd uit de richtlijn. ‘Beademen gaat de richtlijn niet uit. Dat het bloed na een circulatiestilstand na enige tijd moet worden voorzien van zuurstof is absoluut noodzakelijk. Maar hartmassage is verreweg belangrijker. Na dertig borstcompressies mag er twee keer worden beademd. Wie dat echter niet kan of wil, moet doorgaan met hartmassage. Tot professionele hulp is gearriveerd of het slachtoffer wakker wordt’, zei de Amsterdamse cardioloog dr. Ruud Koster tijdens het congres, zo meldt het Reformatorisch Dagblad.

Massagefrequentie
In de nieuwe richtlijn ligt de massagefrequentie hoger dan voorheen: 100 tot 120 keer per minuut (voorheen 100 keer per minuut), waarbij de borstkas minimaal vijf centimeter dient te worden ingedrukt (voorheen vier tot vijf centimeter).

Overzicht richtlijnen
De Richtlijnen Reanimatie 2010 in Nederland en België zijn een samenvatting, vertaling en bewerking van de Europese Richtlijnen. De Nederlandse Reanimatie Raad heeft de bestaande richtlijnen aangepast. De nieuwe versies vind je hier:

Basale reanimatie van volwassenen
Basale reanimatie van kinderen
Preventie van circulatiestilstand

Specialistische reanimaties van volwassenen
Post-reanimatie zorg voor volwassenen
Specialistische reanimatie van kinderen
Reanimatie van pasgeborenen

Binnenkort verschijnt in Nursing een uitgebreid artikel over de nieuwe richtlijnen voor reanimatie.

Nederlandse Reanimatieraad / Reformatorisch Dagblad
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.