Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Bedreigde verpleegkundigen beter beschermen’

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft met tien ziekenhuizen in de regio afspraken gemaakt om verpleegkundigen, artsen en andere hulpverleners beter te beschermen tegen geweld en bedreiging.
'Bedreigde verpleegkundigen beter beschermen'

Dat maakte het Erasmus Medisch Centrum maandag bekend.

Volgens het nieuwe ‘Geweldsprotocol Functionarissen met een publieke taak’ wordt een verdachte van bedreiging of geweld altijd aangehouden. De verpleegkundige of zorgverlener krijgt de mogelijkheid in een rustige, veilige omgeving aangifte te doen. Dat hoeft niet per se op het politiebureau. Ook mag een collega namens de getroffene de aangifte doen.

Aangifte van verpleegkundige krijgt voorrang
Vaak hebben verpleegkundigen angst voor represailles, waardoor zij geen aangifte doen. Dankzij het nieuwe protocol hoeft de aangever geen privégegevens te verstrekken. Verder is afgesproken dat de aangifte van een verpleegkundige of arts bij zowel de politie als het Openbaar Ministerie (OM) voorrang krijgt. Dit betekent dat het OM het supersnelrecht kan toepassen, waarbij verdachten binnen drie dagen worden berecht.

Bedreiging verpleegkundigen
Vorige week werd er nog een ambulanceverpleegkundige met een schroevendraaier bedreigd door een 16-jarig meisje. Ook bleek onlangs uit onderzoek van de Consumentenbond dat bijna vier op de tien verpleegkundigen zich wel eens serieus bedreigd voelt.

Lees ook de blog van Marcellino Bogers ‘Blijf met je poten van verpleegkundigen af!’

Meer informatie over agressie in de zorg vindt je in het dossier agressie en andere beroepsrisico’s.

Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

1 REACTIE

  1. Ik ben blij dat er meer en meer aandacht voor komt om verpleegkundige te gaan beschermen. Helaas constateer ik wel dat in mijn eigen werkveld, psychiatrie, de aangifte vervolgens door de rechter niet serieus genomen wordt. Het wordt dan afgedaan met zaken als: Het is een psychiatrische patient en hij is ontoerekeningsvatbaar en dus kun je het hem/haar niet aanrekenen. Hier zet ik dan wel weer hele grote vraagtekens bij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.