Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Begeleiding wijkverpleegkundige voorkomt heropnames

Een transmuraal traject waarbij de wijkverpleegkundige de oudere patiënt zowel in het ziekenhuis als thuis begeleidt, kan vermijdbare heropnames voorkomen. De zogenaamde Transmurale Zorgbrug won gisteren de Anna Reynvaan Praktijkprijs.
Begeleiding wijkverpleegkundige voorkomt heropnames

De Anna Reynvaan Praktijkprijs is een jaarlijkse prijs voor het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren. Verpleegkundig onderzoeker Bianca Buurman, die de Transmurale Zorgbrug initieerde, kreeg de prijs uitgereikt tijdens de jaarlijkse Anna Reynvaanlezing, gisteren in de Stadsschouwburg in Amsterdam. ‘Door de samenwerking tussen het ziekenhuis en de wijkverpleging groeit het besef dat patiëntenzorg niet ophoudt bij ontslag,’ aldus Buurman.

Kwetsbare ouderen

Het initiatief van de Transmurale Zorgbrug richt zich op deze kwetsbare ouderen en de overdracht van zorg tussen ziekenhuis, wijkverpleegkundige en mantelzorg. De Transmurale Zorgbrug screent oudere patiënten op verhoogd risico op functieverlies. Indien nodig wordt een zorgbehandelplan opgesteld. De wijkverpleegkundige komt vervolgens in het ziekenhuis om kennis te maken met de patiënt en de mantelzorger, en om de overdracht te ontvangen van het geriatrieteam. De wijkverpleegkundige zoekt de patiënt gedurende een half jaar na ontslag regelmatig thuis op en ondersteunt hem op het gebied van medicatie, adl en leefstijl.

Minder heropnames

Het project is geïnspireerd op verschillende onderzoeken uit de VS naar Transitional Care, waarbij kwetsbare ouderen na ontslag uit het ziekenhuis intensieve thuisbegeleiding kregen aangeboden door verpleegkundigen uit het ziekenhuis. Dit resulteerde in minder heropnames. Binnen het project de Transmurale Zorgbrug zijn het de wijkverpleegkundigen die deze rol van begeleider op zich nemen.

In Nursing juni is meer aandacht voor de Transmurale Zorgbrug. Neem een abonnement op Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.