Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeldoelen genezing en palliatieve zorg kunnen samengaan

In de laatste levensdagen kunnen de behandeldoelen 'genezing' en 'palliatie' naast elkaar bestaan. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en VUmc in het British Journal of General Practice.

De onderzoekers bekeken wanneer het accent in de behandeldoelen verschuift van ‘genezing’ naar ‘palliatieve zorg’. Over de timing van deze verschuiving en het naast elkaar bestaan van deze uiteenlopende behandeldoelen bestaan weinig gegevens. De onderzoekers keken naar de behandeling in de laatste drie maanden van het leven van mensen met kanker en andere levensbedreigende ziekten.

 

Genezing en palliatieve zorg

Uit het onderzoek blijkt dat in de laatste twee tot vier weken voor het overlijden palliatie bij 89 procent een belangrijk behandeldoel is en in de laatste week voor het overlijden geldt dat voor 95 procent. Toch was bij 7 procent van de patiënten in de laatste week voor het overlijden genezing nog steeds een belangrijk doel. Meestal ging het daarbij om hart- en longpatiënten. Vaak kregen zij gelijktijdig ook palliatieve zorg. ‘Ons onderzoek laat zien dat bij een kleine groep mensen tot aan de dood ‘genezing’ een behandeldoel blijft, ook bij mensen waar de huisarts het overlijden ziet aankomen’, zegt Nivel-programmaleider Anneke Francke. ‘Blijven streven naar genezing sluit aandacht voor verlichting van lijden en voor het comfort van een patiënt echter niet uit.’

 

Bron: Nivel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.