Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandeling prostaatkanker vaak niet nodig

Een behandeling bij prostaatkanker is in ten minste dertig procent van de gevallen niet nodig. Als de prostaatkanker bij preventief onderzoek gevonden wordt, hoeven deze mannen niet geopereerd te worden.

Een doorbraak
Dat blijkt uit onderzoek onder 42.000 mannen in Rotterdam en omgeving. Onderzoeksleider van het Erasmus MC, hoogleraar Fritz Schröder noemt de uitkomsten ‘een doorbraak’. Nu worden veel mensen onnodig behandeld omdat ze een minder gevaarlijke vorm van prostaatkanker hebben, die geen behandeling maar slechts controle behoeft.

Europees onderzoek
Het Rotterdamse onderzoek is onderdeel van een groot Europees onderzoek in acht landen. Meer dan 200.000 mannen in Nederland, België, Finland, Zweden, Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland doen hieraan mee. De uitkomsten daarvan worden binnen drie jaar verwacht.

Feiten prostaatkanker
Jaarlijks wordt in Nederland bij 7000 mannen prostaatkanker ontdekt. Zo’n 3000 sterven eraan. De hoop van de onderzoekers is aan te tonen dat de sterfte met de vroege opsporingstechnieken met 20 à 30 procent zal dalen. Het wegnemen of bestralen van de prostaat is nu nog standaard als bij een man kanker in de prostaat wordt ontdekt. De bijwerkingen van een operatie lopen uiteen van incontinentie tot toename van erectieproblemen tot endeldarmbeschadiging bij bestraling. Dat leed kan door toepassing van de nieuw verworven kennis worden voorkomen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.