Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandelingsstop bij agressie tegen zorgverlener makkelijker

De mogelijkheden om de behandeling bij agressie tegen verpleegkundigen en andere zorgverleners stop te zetten, worden vergroot.
Behandelingsstop bij agressie tegen zorgverlener makkelijker

Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid vanochtend in een antwoord op de vraag van VVD-kamerlid Anne Mulder, gisteren tijdens de eerste termijn van de behandeling van de VWS-begroting in de Tweede Kamer.

Actieplan
De bewindslieden schrijven dat er wordt gewerkt aan een ‘actieplan agressie in de zorg’. Hierin zal een handreiking staan waarin aandacht wordt besteed aan de mogelijkheden om de dienstverlening te staken als gevolg van herhaaldelijk agressief gedrag. Zij benadrukken dat er in de wet Cliëntenrechten Zorg ook al mogelijkheden zijn opgenomen om de zorgrelatie bij bepaalde omstandigheden te beëindigen.

Agressie tegen verpleegkundigen
Geregeld hebben verpleegkundigen te maken met agressieve patiënten. In maart dit jaar werd een verpleegkundige door een patiënt gebeten op de eerstehulpafdeling van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft omdat hij niet accepteerde dat de behandeling voorbij was en dat hij naar huis mocht. En in februari werd een ambulanceverpleegkundige aangevallen in een tandartspraktijk.

Irritante verpleegkundigen?
Toch is een agressieve patiënt is niet altijd als enige schuldig aan zijn gedrag, zo blijkt uit een artikel dat in oktober 2008 in Nursing verscheen. Lees het artikel over agressiebevorderend gedrag van verpleegkundigen met daarin de test ‘Hoe irritant ben ik?’.

Lees ook de blog ‘Vechten voor je vak’ van Marcellino Bogers.

Rijksoverheid, Medisch Contact
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

Vacature-alert
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures, abonneer je dan op de vacature-alert van NursingBanen.
Ga naar NursingBanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.