Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Bejegening patiënt moet broodnodig beter’

'Aan de manier waarop verpleegkundigen patiënten bejegenen is veel te verbeteren,' aldus verpleegkundige en trainer/adviseur in de gezondheidszorg Mark de Jong.
'Bejegening patiënt moet broodnodig beter'

Gisteren bleek uit analyse van onderzoeksbureau MarketResponse dat de omgang met, benadering en informatievoorziening van patiënten steeds belangrijker wordt in de zorg, omdat zij in hoge mate de patiëntvriendelijkheid van een ziekenhuis bepalen. MarketResponse stelt samen met website ZorgkaartNederland een top 50 samen van patiëntvriendelijke ziekenhuizen. ‘Keuze is heel belangrijk, mensen willen zelf een oordeel vormen en ervaringen delen’, zegt Wilna Wind, directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), initiatiefnemer van ZorgkaartNederland. ‘Gemiddeld kijken er maandelijks 800.000 mensen op ZorgkaartNederland, dat zegt heel veel over de waarde die men hecht aan de ervaringen van anderen.’

Verpleegkundige en bejegening
Verpleegkundigen hebben een grote rol als het gaat om bejegening van de patiënt. Joke Mintjes noemde het vorig jaar bij haar afscheid als lector Acute Intensieve Zorg de grootste uitdaging van verpleegkundigen voor de toekomst: ‘Oog blijven houden voor attitude en bejegening […]. Nu verschuift de aandacht soms te veel naar de handeling in plaats van naar de wens van de patiënt. In de verpleging gaat het om vakkundige én menslievende zorg’. Mark de Jong is verpleegkundige en trainer/adviseur in de gezondheidszorg, en is het met Joke Mintjes eens. Voor Nursing juni schreef hij het artikel Aardige zuster = goed ziekenhuis. De Jong: ‘Aan de manier waarop wij onze patiënten bejegenen is veel te verbeteren. In tijden van marktwerking, toenemende mondigheid en het accent op klantvriendelijkheid is dat broodnodig. Patiënten zijn net gewone mensen: ze willen vriendelijk bejegend worden. Wij verpleegkundigen vinden dat niet altijd makkelijk: we hebben het druk, niet altijd goed geslapen en de patiënt is zelf ook niet altijd even prettig in de omgang. Hoe menselijk ook, het zijn geen excuses voor onvriendelijk en dus onprofessioneel gedrag.’ Mark de Jong stelde de volgende 6 tips voor een goede bejegening samen.

Meest patiëntvriendelijke ziekenhuis
De volledige lijst met criteria van ziekenhuizen is te vinden op zorgkaartnederland.nl, een website waar patiënten een waardering geven aan zorginstellingen en behandelaars. Tijdens het Nationale Zorg Jaarprijs Gala op 20 september in Nieuwegein zal voor de tweede maal de award ‘Het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis’ worden uitgereikt.

6 tips voor een prettige bejegening.

3 REACTIES

 1. Hoe je mensen met respect bejegent, dat leer je thuis- als het goed is- op school en in de opleiding.Het is toch te gek voor woorden en ook te beschamend dat we hier een artikel lezen met de kop:”Bejegening patiënt moet broodnodig beter.” Wat is een ziekenhuis, een verzorgingshuis dan eigenlijk? Werkverschaffing? En o ja, er zijn ook nog patiënten waar we ons tegen moeten gedragen.Waren we even vergeten? Ik heb als patiënt ervaren, dat de gezondheids”zorg” op sommige plekken nergens op zorg lijkt en het gaat nergens op lijken ook als je de patiënten of mensen die verzorgd moeten worden ziet als kostenplaatje of object wat in zo weinig mogelijk minuten verzorgd moet worden.En opschrijven dat het beter zou moeten wil nog niet zeggen dat het er beter van wordt.Ga er wat mee DOEN zou ik zeggen.

 2. Lees alle reacties
 3. Het jeukt me om geen college te gaan beginnen…
  Er is daar al zoveel over gezegd,geschreven en verteld.
  Volgesn mij hangt dit erg nauw samen met de beroepsbeeld/modelvorming in het onderwijs.
  Die komen in de toepassing aan de orde als checklisten
  (18,11,5 punten aflopen en er wat over opschrijven)
  Heel Amerikaans en op belevingsniveau van de client absoluut nietszeggend.
  En juist dat-de belevingswereld- is in clientbenadering van het grootste belang.
  in geen van de modellen heb ik iets terug kunnen vinden over de gevolgen van opname, verblijf en ontslag.
  Typisch kwesties voor verpleegkundigen.Een client gaat bij een opname een drempel over,komt in een vreemde wat ongewissen situatie trecht, komt op een kamer met mensen die hij/zij niet heeft uitgekozen en privacy van bedgordijnen houdt geen spraak tegen..etc.
  ontslag is niet zomaar even wegwezen, voor velen zitten er gevolgen aan..
  Ga maar na: morgen wordt de zuster zelf opgenomen voor bijv. een operatie..Verpleegkunigen zijn zelf niet de meest gemakkelijk clienten..en toen..?
  Ik kom ook weinig tegen over gevolgen van zikte en/of gezondheidsproblemen..Dat ontbreekt ook in ie Amerikaans georienteerde modellen..
  Wel kom ik zelfredzaamheid van de client tegen, maardat is weer iets anders dan zelfstandigheid(want dat gaat ook over handelen op basis van eigen beoordelingen)
  Bij al mijn opnames heeft nog nooit een erplegkundige iets gezegd over een dagindeling, verwachtingen vanuit de organisatie, aard van werkverdelingen oid.
  Gangbare dingen in de dagelijkse routine, en wat te doen bij…
  Het gaat over aanwijzingen(laat dit, doe dat..),het werken van de bel(menigmaal vergeten),tv huur, bedden verschonen,injecties geven,verbanden wisslen, hechtingen verwijderen,injecties geven, pillen uitdelen en assisteren (als dat niet langer duurt dan 3 minuten),koffiedrinken en baliekluiven.
  Dat is zichtbaar voor clienten..en natuurlijk een client op de vingers tikken als hij/zij een opmerking schrijft bij ge gemaakte rapportage.(mag niet..! Inzage okay, geen opmerkingen!)
  Tja en natuurlijk het imago van “geen tijd”ophouden..
  (in tegenspraak met de duur van de koffiepauze, clienten kunnen ook klokkijken)
  Een soort van dwangneurotisch ritueel dat zich in de jaren vetigt en aan nieuwkomers wordt overgdragen..dat heet “samenwerken”.
  Ik denk aarom dat dit geven: clientbejeging, altijd te wensen zal overlaten.Zo zijn onze manieren niet!
  Dat is theorie..de praktijk is anders..-drogreden.

 4. Sorry, ik vind het ronduit beschamend voor ons vak dat dergelijke zaken nog genoemd moeten worden, al weet ik als verpleegkundige én als patiënt wel dat het hard nodig is.Maar het blijft bij praten/ schrijven. Zet een paar oudere verpleegkundigen/praktijk docenten naast de leerlingen en ze leren het in de praktijk.Zo hoort dat ook. Als ik nu het antwoord van een jonge verzorgende aan een 92 jarige hoor die om een Tena vraagt ( “ik zal proberen het te onthouden”), dan weet ik dat ze er niets van snapt en zelfs niet snapt dat je niet alles kunt zeggen wat je denkt.Maar als iemand direct daar op inspeelt en uitlegt dát en waaróm je zoiets niet zegt, dan heeft dat effect.
  Er van uitgaan dat iedereen wel weet hoe het moet, levert dit artikel op.Niet iedereen weet dat dus.Geen tijd is vaak een excuus voor een slechte attitude,maar dat slaat ook echt nergens op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.