Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belang handhygiëne wederom aangetoond

Er is opnieuw onderzoek gedaan naar de invloed van handhygiëne op infecties. Dit keer beschrijft senior IC-verpleegkundige Onno Helder een samengesteld handhygiëne-programma en de evaluatie van zowel de naleving van de handhygiënerichtlijnen als het effect op het aantal zorggerelateerde bloedbaaninfecties bij prematuren.
Belang handhygiëne wederom aangetoond

Op de afdeling IC-Neonatologie van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis onderzocht Helder verschillende manieren om handhygiëne te verbeteren omdat, zoals overal in de gezondheidszorg, goede hygiëne aanwijsbare effecten heeft op het voorkomen van infecties.

Bij de onderzochte groep te vroeg geboren kinderen, met een geboortegewicht van minder dan 1500 gram, komen bloedbaaninfecties geregeld voor. Deze kinderen worden op een neonatale intensive care unit behandeld. Bloedbaaninfecties bij deze groep zijn geassocieerd met een verhoogde kans op overlijden, blijvende handicaps (zoals chronische longaandoening en ontwikkelingsachterstand), toegenomen opnameduur en hogere ziekenhuiskosten.

Scholing

Volgens Helder wordt het verbeteren van de handhygiëne gestimuleerd door een intensieve en regelmatig terugkerende scholing, screensavers en het gebruik van handschoenen. ‘Ook moet het gewenste gedrag worden benadrukt en niet de risico’s van het niet naleven. Werkstations op de IC zorgen daarbij voor continue bewustwording voor de noodzaak van handhygiëne.’ In totaal zijn er 1201 handhygiëne observaties uitgevoerd die aantonen dat de naleving van de handhygiënerichtlijnen significant is verbeterd nadat een intensieve scholing is gegeven.

Eerder onderzoek

Vorige maand nog bleek uit onderzoek van Anita Huis dat met goede handhygiëne vijftien tot dertig procent van de ziekenhuisinfecties voorkomen kan worden. De richtlijnen voor handhygiëne worden gemiddeld slechts voor twintig procent nageleefd. Anita Huis vergeleek het effect van twee strategieën om de handhygiëne te verbeteren: een ziekenhuisbrede campagne en een op de afzonderlijke teams en afdelingen gerichte strategie. Daaruit bleek dat door een strenge leidinggevende verpleegkundigen en artsen hun handen veel beter en vaker gaan desinfecteren en wassen.
Bekijk hier het persbericht van het Erasmus Medisch Centrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.