Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Belevingskussen is het Beste Zorgidee 2014

Het Belevingskussen van Hans van Wetten is vandaag verkozen tot het Beste Zorgidee 2014. Het kussen voor dementerende ouderen kreeg tijdens de finale van de zorginnovatiewedstrijd de meeste stemmen van het publiek.
Belevingskussen is het Beste Zorgidee 2014

Volgens de jury maakt het Belevingskussen de zorg persoonlijk. In het juryrapport valt te lezen: ‘Het idee is mooi in zijn eenvoud en lijkt van grote betekenis voor dementerenden en hun familie.’ Van Wetten krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om het kussen verder te ontwikkelen. Hij en zijn team denken dat het kussen binnen een jaar in gebruik kan worden genomen.

‘Zwaar dementerenden bloeien op door belevingskussen’

Klik hier om de video te bekijken waarin Hans van Wetten zijn idee presenteert.

Belevingskussen

Het Belevingskussen is bedoeld voor mensen met dementie in een vergevorderd stadium waarvoor maar heel weinig hulpmiddelen te vinden zijn die hun belevingswereld prikkelen. In het kussen zitten sensoren en luidsprekertjes en als de patiënt het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes en muziek speciaal gericht op de gebruiker afgespeeld. Van Wetten: ‘De familie of een mantelzorger speelt een belangrijke rol bij het ‘vullen’ van het kussen. Zij weten immers welke liedjes, gedichten of stemmen de patiënt graag hoort.’

Tests

Hans van Wetten is leidinggevende bij een zorgcentrum in Weert en ontwikkelde het belevingskussen met zijn team en onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn eerste tests met een prototype zijn veelbelovend. ‘Eén cliënt kon zich bijvoorbeeld alleen maar op een minder positieve manier uiten. Maar bij het gebruik van het kussen veranderde haar mimiek en zei ze zachtjes: ‘O, wat mooi.’ Dat was een reactie die we eigenlijk nog nooit bij haar hadden gezien.’

Benieuwd naar de andere genomineerden?

Lees hier de andere vier ideeën die kans maakten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.