Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bemoeizorg werkt

Bemoeizorg verbetert de kwaliteit van leven van mensen met complexe verslavings- en psychiatrische problemen. Zo concludeert het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg, Tranzo.
bericht_bemoeizorg_Roos Koole ANP

Drie bemoeizorgteams in Noord-Brabant zijn gedurende drie jaar gevolgd door onderzoekers van Tranzo. Cliënten die hiertoe in staat waren, vulden bij het begin van het bemoeizorgtraject en bij de afsluiting een vragenlijst in over hoe zij hun situatie beoordeelden op aspecten zoals werk, financiën, vriendschappen en woonomstandigheden. De cliënten bleken aan het einde van het traject significant positiever over hun kwaliteit van leven. Na zes maanden was dit effect nog zichtbaar. De problemen die cliënten ervaren op verschillende leefgebieden werden ook minder gedurende het bemoeizorgtraject. Ook dit was 6 maanden na afloop nog te zien.

 

Nederlandse bemoeizorgprogramma’s

Het is voor het eerst dat er is gekeken naar de effectiviteit van Nederlandse bemoeizorgprogramma’s. De uit de VS overgenomen Assertive Community Treatment (ACT) is al wel eerder onderzocht in Nederland. Bij dit programma verbeterde de ernst van de problemen ook duidelijk, maar er werd een minder sterk effect gevonden op de kwaliteit van leven. Dit wil niet zeggen dat de Nederlandse programma’s beter zijn. Zoals de onderzoekers zelf verklaren, kan het verschil ook zijn ontstaan doordat de cliënten die deelnamen in de Nederlandse programma’s aan het begin lager scoorden op kwaliteit van leven dan de cliënten bij het ACT-onderzoek. Bij de Nederlandse programma’s was daardoor meer winst te boeken.

 

 Zorgmijders

Bemoeizorgprogramma’s worden al zo’n 20 jaar ingezet voor zorgmijders met een combinatie van verslavings- en psychiatrische problematiek die in een zorgwekkende leefsituatie verkeren. Nadat er een melding is gedaan door bijvoorbeeld familie, buren of woningbouw zoeken bemoeizorgers contact en verlenen vervolgens laagdrempelige, praktische hulp in de leefomgeving van de cliënt. Met als doel de cliënt na een aantal maanden door te kunnen verwijzen naar reguliere voorzieningen.

 

Bemoeizorgteam

Een bemoeizorgteam bestaat uit (gespecialiseerde) hbo-verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en/of sociaal pedagogisch werkers. Het komt voort uit een samenwerkingsverband tussen ondermeer de GGD, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, gehandicaptenzorg, maatschappelijk werk en maatschappelijke opvang.

 

Download het rapport De effecten van bemoeizorg 

 

Bron: Tranzo, Universiteit Tilburg
Door: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.