Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bepaalde proteine gelinkt aan decubitus

MAARSSEN - Amerikaanse onderzoekers hebben een verband gelegd tussen het ontstaan van decubitus en het ontbreken van een bepaalde proteïne: K17.

Bij een studie op muizen ontdekten de onderzoekers van John Hopkins Medical Institutions in Baltimore (VS) dat wonden slechter genazen als de muizen de K17-proteïne misten. Deze werd tot nu toe alleen een weefsel-ondersteunende functie toegedicht.

Bevorderen
De K17-proteïne behoort tot de familie van de proteïnen die de vorm en sterkte van cellen beheren. Bij het muizenonderzoek zagen de onderzoekers echter dat cellen de proteïne nodig hebben om bij beschadiging de celgroei te bevorderen. Muizen die geen K17 bezaten, herstelden duidelijk langzamer van een wond. Ook bleken hun huidcellen kleiner te zijn dan de huidcellen van normale muizen.

Nieuwe weg
Met de uitkomsten kan men mogelijk de preventie en genezing van decubitus verbeteren, zo lieten de onderzoekers weten in Nature Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.