Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bereid patiënt klinisch voor op medicatie-inname thuis’

Patiënten hebben na een allogene stamceltransplantatie vaak moeite met het goed organiseren van hun medicatie-inname thuis. Verpleegkundigen van de afdeling hematologie in het VUmc gaan ze daar nu al tijdens de klinische opname op voorbereiden.
‘Bereid patiënt klinisch voor op medicatie-inname thuis’
Foto: Arno Massee

De voorbereiding is onderdeel van het project ‘Therapietrouw tijdens en na ontslag’, waarmee vijf verpleegkundigen van de afdeling hematologie de jaarlijks terugkerende Verpleegkundeprijs van het Amsterdamse VUmc wonnen. Ze krijgen een geldbedrag van 2.500 euro en 0,1 fte gedurende een jaar om het project te realiseren.

Onzekerheid over medicatie

Een van de betrokken verpleegkundigen Linda Cornelissen vertelt over de aanleiding van hun project. ‘Patiënten die een allogene stamceltransplantatie hebben ondergaan krijgen soms wel negen soorten verschillende medicijnen, zowel tijdens de opname als na ontslag. Het is heel belangrijk dat de medicatie op de juiste wijze en tijdstippen wordt ingenomen, dit bepaalt mede het aanslaan van de behandeling.’ Op dit moment zetten verpleegkundigen nog ‘gewoon’ de medicatie uit en delen dat aan de patiënt op de vaste tijden. De patiënt vertrouwt erop dat de aan hun uitgedeelde medicatie klopt. Cornelissen: ‘Maar als de patiënt eenmaal met ontslag gaan en de medicatie krijgt van de apotheek, is het vaak een hele klus om uit te zoeken wat er in elk doosje zit, wat ze precies slikken, wat bijwerkingen kunnen zijn en hoe en wanneer dit moet worden ingenomen. Bovendien waren er vaak tegenstrijdigheden in de informatie die ze kregen vanuit ziekenhuis en de informatie in de bijsluiters van de apotheek die ze thuis lezen. De patiënt is daardoor vaak onzeker over zijn medicatie-inname, evenals de mantelzorg. Dat willen we graag veranderen.’

Medicatie in eigen beheer

Daarom besloten de verpleegkundigen dit moment te vervroegen naar de klinische opname. Daar krijgt de patiënt vanaf het begin zijn medicatie in eigen beheer, waardoor hij er vroeger en beter bij betrokken wordt, en verantwoordelijk gemaakt voor een adequate inname van zijn medicatie. Met vragen kan hij te allen tijde terecht bij de verpleging. Doordat de verpleegkundige nog wel zicht heeft op de medicatie-inname, kunnen preventieve maatregelen worden ingezet die medicatie-incidenten thuis kunnen voorkomen. Ze blijft ook gewoon verantwoordelijk voor de medicatieveiligheid. ‘De bedoeling is dat alle allogene stamceltransplantatie patiënten bij ontslag veilig kunnen omgaan met de aan hen voorgeschreven medicatie, doordat ze hier tijdens de klinische opname op veilige en gecontroleerde wijze in begeleid zijn,’ legt Cornelisse uit. ‘Op deze manier wordt de medicatieveiligheid en de therapietrouw verbeterd.’

Verpleegkundeprijs

De Verpleegkundeprijs wordt ieder jaar uitgereikt rond de Dag van de Verpleging in het VUmc. Vorig jaar won Caroline Lubach met haar idee voor het PRISMA-project, over het vergroten van zelfmanagement bij patiënten met chronische aandoeningen, zoals diabetes.


Wil je reageren? Registreer je dan.
Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.