Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bereid patiënt voor op online inzien van uitslag’

Patiënten en zorgverleners zijn erbij gebaat dat patiënten hun eigen zorgdossier mogen inzien. Wel is het belangrijk om patiënten voor te bereiden op mogelijk verontrustende uitslagen en afspraken te maken over het bespreken hiervan. Dat blijkt uit een evaluatieonderzoek van het UMC Utrecht.
1 EBP.jpg

Sinds februari 2015 hebben patiënten van het UMC Utrecht online toegang tot hun eigen verpleegkundig en medisch dossier via een patiëntenportaal. Hiermee kunnen ze consultverslagen, opname- en operatiekamerverslagen, medische correspondentie, metingen, medicatie en uitslagen van aanvullend onderzoek inzien. Ook is het mogelijk om online herhaalrecepten en e-consulten aan te vragen.

Zelfregie patiënten

De ondervraagde zorgverleners gaven aan het prettig te vinden dat patiënten beter voorbereid op een consult komen. Dat geldt vooral voor patiënten bij wie al een diagnose gesteld was. Daarnaast bevordert het de zelfregie bij patiënten en de gezamenlijke besluitvorming tussen patiënt en zorgverlener. Wel waarschuwen de onderzoekers dat het belangrijk is om de patiënt voor te bereiden op het zien van uitslagen. Dit geldt vooral voor het direct inzien van radiologisch en pathologisch onderzoek.

Patiënt UMCU kan nu meekijken met rapportages
Patiënten in het UMCU kunnen alle medische gegevens (behandelverslagen, medicijnoverzicht, metingen, patiëntbrieven én definitieve uitslagen) direct inzien. Voor verpleegkundigen betekent dat dat al hun rapportages veel zichtbaarder zijn voor de patiënt. Lees meer>>>

‘Geen directe inzage mogelijk’

Neuroloog Jaap Reijneveld pleit in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde om patiënten juist geen directe inzage te geven in hun dossier. ‘Niet zelden blijkt een aanvankelijk verontrustende MRI-uitslag na multidisciplinair overleg toch genuanceerd te moeten worden als alle informatie over het klinische beloop en de voorafgaande behandelingen in ogenschouw wordt genomen, of andersom.’ Volgens hem zorgt directe inzage voor misplaatste openheid, wat tot slechte zorg leidt. ‘Ik denk dat een paar dagen vertraging van de toegang tot uitslagen ook goed uit te leggen is aan patiënten’, schrijft hij.

‘Moderne verpleegkundige moet beeldscherm omarmen’
Wie het nieuwe beroepsprofiel van de verpleegkundige er op naslaat, leest dat een verpleegkundige op de hoogte moet zijn van ict-ontwikkelingen. Is dat al zo?>>>


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.