Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bereik soa-poli’s verbeterd

De soa-poliklinieken van de ggd’s weten de hoogrisicogroepen voor soa (seksueel overdraagbare aandoeningen) steeds beter te bereiken. Door een actief test- en behandelbeleid bij deze groepen sporen de poli’s elk jaar meer soa op. Dit blijkt uit de 'Thermometer seksuele gezondheid 2012' van het RIVM.
Bereik soa-poli’s verbeterd
Foto: Koen Suyk (ANP)

In 2012 waren er ruim 121.000 bezoeken; het aantal nieuwe consulten steeg met 7% ten opzichte van 2011. Bij 15% van de bezoekers werden één of meerdere soa gevonden. Bij ruim 30% van de bezoeken in 2012 ging het om mensen met hiv, waarbij een andere soa werd gevonden. Bij 20% van de mannen die seks hebben met mannen wordt een soa gevonden.

Chlamydia

Chlamydia blijft de meest gevonden soa. Het absolute aantal opgespoorde chlamydiagevallen en het percentage positieve chlamydiatesten is in 2012 weer gestegen. Met name bij jonge heteroseksuelen was het percentage positieve testen hoog: van alle 15- tot 19 jarige bezoekers aan de soa-poli bleek 19% een chlamydia-infectie te hebben.

Lymfogranuloma venereum (LGV)

Een agressieve variant van anale chlamydia is LVG.  Sinds 2004 wordt LGV regelmatig gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. De mannen in deze groep met anale chlamydia worden daarom nu meestal ook getest op LGV. Het aantal diagnoses in 2012 (184) verdubbelde ruimschoots ten opzichte van 2011 (69).

HIV

Het aantal en het percentage nieuwe hiv-diagnoses op de soa-poli is in 2012 verder gedaald. Mogelijk is dit een effect van het enige jaren geleden ingezette actieve testbeleid. Het aantal mensen met een verhoogd risico dat nog nooit is getest (en mogelijk ongemerkt met hiv is besmet) is daardoor afgenomen.

Zie ook: Thermometer seksuele gezondheid 2012

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.