Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Berichtgeving palliatieve zorg steeds positiever

Het afgelopen decennium is er veel meer aandacht gekomen voor palliatieve zorg in zowel regionale als landelijke kranten. Het beeld van palliatieve zorg is minder negatief geworden. Was in 2000 nog 42% van de berichten negatief, nu is dat maar 17%.
Berichtgeving palliatieve zorg steeds positiever

Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van onderzoek onder leiding van Frans Meijman van het VUmc. De media zijn van grote invloed op hoe patiënten denken over medische handelingen, aldus de onderzoekers. Daarom onderzochten zij hoe Nederlandse kranten berichten over palliatieve zorg en euthanasie, en hoe de berichtgeving is veranderd tussen 2000 en 2009. Kennis daarover is van belang voor zorgverleners als zij met patiënten overleggen over het door hen gewenste levenseinde.

Minder negatief over palliatieve zorg
Opvallend was dat er in de loop van het afgelopen decennium veel meer aandacht is gekomen voor palliatieve zorg. Zowel regionale als landelijke kranten lieten meer dan een verdubbeling zien tussen 2000 en 2009. Het gros van de artikelen heeft een consumentgeoriënteerd uitgangspunt. Dat was voor regionale kranten al zo in 2000, landelijke kranten maakten een verschuiving door. In het begin van het millennium koos de landelijke pers nog vaak voor een politieke of religieuze invalshoek. De belangrijkste conclusie is echter dat het beeld van palliatieve zorg veel minder negatief is geworden. Landelijke kranten hebben de grootste omslag gemaakt. De onderzoekers hopen dat deze gegevens zorgverleners helpen om communicatieproblemen met patiënten die in de laatste fase van hun leven zitten, te vermijden.

Onderzoeksgegevens
De onderzoekers gebruikten de krantendatabase LexisNexis als belangrijkste bron, aangevuld met enkele stukken uit het register van NIVEL en PubMed. In totaal analyseerden ze 485 artikelen die ze scoorden op een positieve, negatieve of een neutrale kijk op palliatieve zorg of euthanasie. Ook gingen ze na vanuit welk perspectief het stuk was geschreven, onderverdeeld in medisch, consument, zelfhulp, contextueel (politiek, religieus), financieel-economisch of commercieel.

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.