Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Berisping en geldboete vanaf nu openbaar

Per 1 juli worden berispingen en geldboetes tegen verpleegkundigen in het BIG-register gemeld. Beroepsvereniging V&VN pleit voor een publieksvriendelijke samenvatting bij de uitspraak in het BIG-register.
Berisping en geldboete vanaf nu openbaar

De openbaarmaking van de tuchtmaatregelen is een gevolg van een wetswijziging van de wet BIG die vorig jaar november door de Eerste Kamer is aangenomen. Dit betekent dat vanaf afgelopen weekend niet alleen schorsingen en gedeeltelijke ontzeggingen, maar ook berispingen en geldboetes zichtbaar zijn. Alleen een waarschuwing van het Tuchtcollege wordt niet openbaar gemaakt.

Geen slechte verpleegkundige
Beroepsvereniging V&VN heeft altijd ernstig bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van tuchtrechtelijke maatregelen. Directeur Helma Zijlstra zei afgelopen weekend in het RTL nieuws: ‘Laat helder zijn, wij zijn voor transparantie en elke fout is er één teveel. Maar als je een fout maakt, ben je nog niet meteen een slechte verpleegkundige. Het gevaar bestaat dat als niet precies duidelijk is wat de fout is, dat iemand dit de rest van z’n carrière meedraagt.’

Samenvatting uitspraak
Daarom pleit V&VN voor een publieksvriendelijke samenvatting bij de openbaarmaking in het BIG-register. Want de vermelding alleen zegt niets over de inhoud en reden van het oordeel van de tuchtrechter. ‘Nu zie je in het BIG-register bijvoorbeeld dat een verpleegkundige een gedeeltelijke ontzegging van haar bevoegdheid heeft, maar er staat niet vermeld waarom’, zegt woordvoerder Monique Roedoe. ‘Een korte, goed leesbare samenvatting is naast de volledige uitspraak van het Tuchtcollege een belangrijke randvoorwaarde.’

Voorbarige conclusies
Of zo’n samenvatting er komt en hoe deze eruit komt te zien, is nu nog niet duidelijk. Beroepsvereniging V&VN ziet er in ieder geval op toe dat de wetswijziging goed wordt uitgevoerd, aldus Roedoe. ‘Alleen de vermelding van de tuchtrechtelijke maatregel in het BIG-register is sowieso te weinig. Daar worden te voorbarige conclusies uit getrokken. Het is ook nog niet duidelijk hoe lang zo’n vermelding in het BIG-register blijft staan. Het zijn zaken die wij als beroepsvereniging blijven volgen en waar nodig zullen wij ons standpunt laten horen aan de politiek.’

Overigens blijkt uit het jaarverslag van het Tuchtcollege Gezondheidszorg dat er relatief weinig klachten over verpleegkundigen binnenkomen: 103 in 2011 (6% van totaal aantal klachten).

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. En laten we dan alvast de goede oude schanpaal ook maar weer oprichten op het plein voor de instelling! Hoe is het mogelijk dat in een tijd van privacywetgeving de verpleegkundige genageld moet worden! Zelfs criminelen hebben de privacybescherming!!! Verpleegkundigen moeten dit besluit aanvechten (en ook de vakbonden namens hen, inclusief V&VN) met beroep op de privacywetgeving! We zijn als verpleegkundigen al vogelvtij genoeg!!

  3. Ik snap heel goed dat je wilt weten wie er aan je bed staat, wie je gaat opereren ed ik snap alleen niet dat voor criminelen nog steeds dan de zogenaamde wet van de privacy er bestaat. Ik kan niet weten wie er op mijn kind past wat hij/zij aan voorgeschiedenis is, ik weet niet wat er allemaal is gebeurd met de nieuwe buurman die bij ons in de straat is komen wonen, waar ligt de grens van privacy.. ook wat dit artikel zegt; eens een fout begaan geen tweede kans meer en bij voorbaat een slechte verpleegkundige??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.