Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Berisping en schorsing nu in BIG-register

De Tweede Kamer stemde vorige week in met het opnemen van berispingen en boetes van de tuchtrechter in het openbare BIG-register. Waarschuwingen worden niet openbaar.
Berisping en schorsing nu in BIG-register

Minister Edith Schippers wil dat de tuchtrechtelijke maatregelen vijf jaar lang zichtbaar blijven. Daarbij zal de aard van het vergrijp worden vermeld. Ook is besloten dat tijdelijke schorsingen na het verlopen ervan voortaan nog enige tijd zichtbaar zullen blijven in het BIG-register. 

Waarschuwing
Tuchtrechtelijke waarschuwingen zullen waarschijnlijk niet openbaar worden gemaakt. Na debatten met de Kamer heeft de minister geconcludeerd dat openbaarmaking van waarschuwingen niet passend is.

Bezwaar vanuit werkveld
Zorgorganisaties als artsenfederatie KNMG en beroepsvereniging V&VN hebben altijd ernstig bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van tuchtrechtelijke maatregelen. De patiënt zou niet in staat zijn de informatie op waarde te schatten en maatregelen die geen gevolgen hebben voor de beroepsuitoefening van BIG-geregistreerden zouden daarom niet openbaar moeten worden. Iets anders ligt dat voor de schorsing, die uiteraard wel gevolgen heeft voor de beroepsbeoefening.

Het voorstel tot de wetswijziging BIG moet nog worden aangenomen door de Eerste Kamer.

Skipr, Nursing
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

7 REACTIES

 1. Ik vind dat het er een beetje vanaf hangt hoe ernstig de “overtreding” is.. en dan nog vind ik dat in zo’n geval de verpleegkundige of arts al genoeg gestraft is door de tuchtrechter en zo’n fout niet nogmaals zal maken.
  Misschien deze gegevens alleen voor werkgevers in ziekenhuizen beschikbaar stellen? Het gaat tenslotte om het functioneren van iemand.
  Ook vind ik dat er dan zo’n lijst moet komen van bankiers, politici, agenten, brandweermannen enz.
  Want in de politiek en het bankwezen gaat ook genoeg fout, maar daar krijgen de mensen bonussen i.p.v. straf en hun naam op een zwarte lijst.. beetje vreemd..
  Nu lijkt het erop dat ze alleen maar de marktwerking (die overigens heel slecht is voor de kwaliteit van zorg!) willen bevorderen.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is het transparantiegebeuren van deze tijd. Iedereen moet alles van iedereen kunnen weten. Niemand stelt zich daarbij de vraag of er ook grenzen overschreden kunnen worden. Het motto is simpelweg: transparantie moet! Ik sluit me verder helemaal aan bij de reactie van Ellen.

 4. Een waarschuwing is geen maatregel, dus begrijpelijk dat die dan niet openbaar gemaakt worden, maar ik zou toch willen dat van artsen, verpleegkundigen enz. kortom van iedereen openbaar is welke maatregelen er waren en waarom.De patient is nog steeds niet in staat om alles op de juiste waarde in te schatten?? Hoe lang houden we die onzin vol?Tot er gedwongen wordt dat allemaal openbaar te maken?
  Ik zou als directie toch gelijk willen weten of een kandidaat met maatregelen te maken heeft gehad voor ik een sollicitatiegesprek aan zal gaan, dat scheelt tijd en energie voor iedereen.En waarom iemand na een maatregel niet iets laten doen vóórdat hij/zij weer aan het werk kan? B.v. een gesprek. Ik zou toch willen weten of er inzicht is ontstaan.Zo maar zonder meer een aantekening verwijderen is niet erg zorgzaam.En ik blijf erbij dat iedereen zeker een tweede kans verdient, tenzij…

 5. Zorgorganisaties als artsenfederatie KNMG en beroepsvereniging V&VN hebben altijd ernstig bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van tuchtrechtelijke maatregelen. De patiënt zou niet in staat zijn de informatie op waarde te schatten
  Ik begrijp dit argument ëcht niet: alsof je morgen zelf niet de patient kan zijn en alsof je denkvermogen uitvalt als je patient wordt?
  Gezondheid kun je niet outsourcen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.